Tovább olvasom

Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola

Receptek


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2015-05-27

 

Kötés: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
ISBN: 9789632276595
3 490 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

Magyarországon először jelenik meg e kulináris-művelődéstörténeti kuriózum, melyet Bánffy Miklós múzsája, Szilvássy Karola állított össze. Milyen volt egy erdélyi kastélybeli ebéd? Hála a szerzőnek a Richelieu-pulyka erdélyi készítési módját most már bárki tudhatja, csak éppen kedvünk, időnk és hozzávalónk legyen a reprodukálásához. Leírja a nyúl- és libamájpástétomot, a citromos-tejfölös nyelvet, a bechameles roulade-ot, a narancsos tormát vagy a boros-paradicsomos sauce-t. Talán más leírásokban is megtalálhatók ezek, de e könyv receptjeinek elkészítési módja, érzésem szerint, mégis egyedülálló. Mert a rizottót szinte minden szakácskönyv felsorolja, de olyat, hogy a rizst kockára vágott csontvelőben kell megpirítani, vagy hogy a nyúlhátát s egy libamájat először kevés borral megöntözve kell megsütni, vagy hogy a csirkét hogyan lehet tárkonyosan elkészíteni, vagy hogy milyen a májával, zúzájával és finoman tört mogyoróbéllel töltött törökös-magyaros csirke vagy a Chocolade-consommé és a tormaparfait mind megannyi ételkülönlegesség, íz-tűzijáték talán csak itt olvasható, jegyzi meg Marosi Ildikó, a kötet összeállítója. A kolozsvári születésű Szilvássy Karola (1876-1948) kora egyik leggazdagabb családjának leszármazottja volt. A 20. század első évtizedeiben összegyűjtötte az erdélyi arisztokrata családok menüit, étkezési szokásait, majd lejegyezte őket. A RECEPTEK sokat forgatott, vonalas füzetei báró Kemény János hagyatékának rendezése közben kerültek elő.

Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola

Erdélyi arisztokrata, művészetpártoló, Bánffy Miklós múzsája.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja