Tovább olvasom

Kerouac, Jack

A Dharma csavargói


starsBetöltés...

 

Fordította: M. Nagy Miklós
Megjelenés dátuma: 2019-02-20
Terjedelem: 292 oldal

 

Méret: 128 x 198 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789634791911
3 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Nem sokkal az őrült száguldozások könyve, az Úton megjelenése után Kerouac – aki akkor már a beatnemzedék leghíresebb írója volt – 1958-ban kiadott új regényével bizonyította, hogy őt valóban nem a beatmozgalom felszínes divatja érdekli. Új hősei, Ray Smith és Japhy is mindig „úton” vannak – de ez a buddhizmus útja, a Dharmáé, vagyis az „Igazságé” –, és a lét illuzórikus voltát megtapasztalva próbálnak szembeszállni a hitvány világgal, amelyben élniük kell.

A Dharma csavargói Keroauc másik maradandó remekműve az Úton mellett – ez a „furcsa, magányos, őrült, katolikus misztikus” (ahogy önmagát jellemezte) egyszerre végtelen komolysággal és igéző öniróniával meséli el életének buddhista szakaszát, amikor le akart mondani az italról, a nőkről és minden ártalmas földi hívságról – hogy egyúttal megszabaduljon minden fájdalomtól és félelemtől. Mint sok más nyugati embernek, ez neki sem sikerült – de nagy irodalom született belőle.

Kategória:

„Japhy keresztül-kasul ismerte a tibeti, a kínai, a mahájána, a hínajána, a japán és még a burmai buddhizmust is, de egyszer figyelmeztettem, hogy én fütyülök a mitológiára meg a különböző nevekre meg a buddhizmus nemzeti árnyalataira, engem csak az első érdekel Sákjamuni négy nemes igazságából: Az emberi élet szenvedéssel teli. Meg valamennyire azért érdekel még a harmadik: Meg lehet szabadulni a szenvedéstől, de akkor azért még nem igazán hittem, hogy ez lehetséges.”

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
Úton – Helikon Zsebkönyvek 96.

1999 Ft 1599 Ft 20%


starsBetöltés...
William S. Burroughs - Jack Kerouac
És megfőttek a vízilovak

3299 Ft 2639 Ft 20%


starsBetöltés...
Jack Kerouac
Úton – Az eredeti tekercs

3999 Ft 3199 Ft 20%


starsBetöltés...
Jack Kerouac
Hazajáró lélek – És egyéb írások

2990 Ft 2392 Ft 20%

Kerouac, Jack

JACK KEROUAC (1922–1969) a beatnemzedék leghíresebb könyvének, az Úton-nak a szerzője; számtalan íróra és zenészre volt hatással; fiatalok százezrei indultak el az úton, követve a példáját – ő azonban nem tartotta magát a beatkultúra királyának; igazából egész élete a tökéletességnek vagy, ha úgy tetszik, a „beatitude”-nak, az íráson keresztül történő „üdvözülésnek” a végtelen keresése.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja