Nincs borító feltöltve ehhez a könyvhöz. :-(

Tovább olvasom

A Habsburgok

A világ urai

starsBetöltés...

 

Fordította: Illés Róbert
Megjelenés dátuma: 2023-04-05

 

ISBN: 9789636202040
6 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

„A Habsburgok elképzelése a világban betöltött szerepükről fokozatosan
alakult ki, a dinasztia történetének különböző epizódjai során új célokat
tűztek maguk elé, amelyeket aztán egyetlen ideológiai gombolyagba szőttek.”

„Martyn Rady különleges családtörténete rendkívül informatív, közben pedig nagyon elegáns szöveg, egyszerűen élmény olvasni.”
– Evening Standard (UK)

Martyn Rady nem kisebb feladatra vállalkozik könyvében, mint a Habsburg dinasztia közel ezer éves történetének bemutatására. Szellemes, olvasmányos stílusban veszi sorra a Habsburg uralkodókat és a dinasztia nevezetesebb képviselőit. A könyv lapjain feltárul előttünk Európa utóbbi ezer évének történelme, a történelmi konfliktusok teremtette válaszutak, valamint a Habsburg királyok és császárok döntései, amelyek nem ritkán évszázadokra meghatározták alattvalóik életét. A mű egyik nagy erénye, hogy miközben átfogó képet nyújt erről az időszakról, olyan kevésbé ismert anekdotákat és érdekességeket is belesző a Habsburgok történetébe, amelyek közelebb hozzák és sok esetben esendő emberként mutatják be az uralkodókat.
A szerző bevallott célja „rehabilitálni” a Habsburgok uralmát, és közel egy évezredet felölelő munkáját ezekkel a sorokkal zárja: „Több, mint kilenc évszázad alatt a Habsburgok produkáltak tökfilkókat és álmodozókat, mágiával és szabadkőművességgel foglalkozó kontárokat, vallási fanatikusokat, népeik jóléte iránt elkötelezett uralkodókat, művészetek patronálóit és a tudomány támogatóit, nagy kastélyok és templomok építőit. Némelyik Habsburg a béke híve volt, míg mások meddő háborúkat indítottak.
Ennek ellenére, a közép-európai politika egyre elkeserítőbb helyzetét látva, nehéz nem arra a konklúzióra jutni, hogy a magyar történésznek [Kosáry Domokosnak] igaza volt – egy Habsburggal sem jártak volna rosszabbul.”

Kategória: ,
Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

A szerkesztő ajánlja