Tovább olvasom

Kós Károly

A legszebb élet, amit magamnak el tudtam képzelni – Benkő Samu beszélgetései Kós Károllyal


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2018-06-01
Terjedelem: 184 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634790150
3 499 Ft2 799 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„Szigorú ember volt, az alkotást szentnek tekintette, ezért élete utolsó szakaszában – ahogy ő nevezte, az aggastyánkorban – az önkifejezésnek már csupán két formájával élt: levelezett és diskurált. Mindennapjai észszerű beosztásában rendelt ideje volt a beszélgetésnek. Ha különösebb cél nélkül mentem látogatására, a kora esti órákban fogadott szívesen, de ha interjúkészítés volt a bejelentett célom, akkor feltétlenül délelőttre hívott. Az interjút mindkettőnk számára munkának tekintette, noha a beszélgetés éppen olyan kötetlenül folyt, mint más esetben, mintha soha nyilvánosság elé nem kerülne. Függetlenül attól, hogy különösebb céllal vagy anélkül beszélgettünk, mondatai pontosak, kemény ritmusra faragottak voltak. Ízesen és nyelvtani vétség nélkül beszélt, gondosan, mint ahogy építkezett, vagy ahogy írt. Fontosnak tartotta, hogy a vele készített interjúk ízlése szerint kerüljenek a nyilvánosság elé. Gyűlölte a fésületlen stílust, a torzonborz írást. Múlt, jelen, jövendő nagy és apró kérdései körül bogozódó beszélgetéseinkben ugyanaz a felelősségtudat munkált benne, mint hajdan, amikor épületeit tervezte, vagy amikor a statikai számításokat ellenőrizte.”

Benkő Samu

 

Benkő Samu (1928) erdélyi művelődéstörténész Kós Károllyal (1883–1977) készült interjúi negyven évvel a könyv első kiadása után is érvényes mintát adnak erkölcsi tartásból, minőségigényből és belső szabadságból. Kós Károly kiadónknál megjelent szépirodalmi művei után, amelyekben történelmi miliőbe helyezve mondta el véleményét a világról, most saját személyes és szakmai életútján keresztül közvetlenül ismerhetjük meg a mai közbeszédben oly ritka józan, tiszta és következetes gondolkodásmódját.

Kategória:

„Én, bizony isten, alig tudom elválasztani, hogy nálam mi az irodalom, és mi az építészet. Úgy látom – de lehet, hogy ez tisztán az én bolondériám –, hogy a kettő énnálam csak anyagában különbözik. Az építész felhúzza fából, kőből, téglából, vasbetonból a maga épületét. Az író pedig felépíti a nyelvből a mondandóját. Az egyik megnézi a házat, a másik megnézi az embert. De mind a kettő jól szemügyre veszi a tájat, a környezetet, amibe ház is, ember is beleilleszkedik. A kettő bennem együtt élt.”

A szerző további könyvei

starsBetöltés...
Kós Károly
Az országépítő

3499 Ft 2799 Ft 20%

starsBetöltés...
Kós Károly
Varju-nemzetség

3499 Ft 2799 Ft 20%

starsBetöltés...
Kós Károly
Kalotaszeg

3499 Ft 2799 Ft 20%


starsBetöltés...
Kós Károly
Sztambul

3490 Ft 2792 Ft 20%

starsBetöltés...
Kós Károly
Erdély

2990 Ft 2392 Ft 20%


starsBetöltés...
Kós Károly
Életrajz

3490 Ft 2792 Ft 20%

Kós Károly

Építész, író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár, politikus.

Tovább a szerző oldalára

„A nép, az itt él tovább, és szüksége van az értelmes beszédre, a vele törődő okos szóra. Nekem életprogramom volt, hogy innen nem tágítok.”

A szerkesztő ajánlja