Tovább olvasom

Rappaport, Helen

A Romanovok utolsó napjai

A jekatyerinburgi tragédia
starsBetöltés...

 

Fordította: Kovács Lajos
Megjelenés dátuma: 2019-05-09

 

Méret: 150 x 230 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634791652
4 699 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

1918. július 4-én új parancsnokot neveztek ki a szigorúan őrzött, jekatyerinburgi Ipatyjev-ház élére. Jakov Jurovszkijnak hívták, s az ő feladata volt, hogy végleg megoldja a cári család kérdését, amely egyre több gondot okozott a bolsevik vezetésnek. Tizenhárom nappal később Jurovszkij parancsára, de minden bizonnyal Moszkvából – Lenintől és Szverdlovtól – érkező utasításra egy alagsori szobában kivégezték II. Miklós volt cárt, a feleségét, Alekszandra Fjodorovnát, négy lányukat, a trónörökös Alekszejt és a még velük lévő szolgáikat.

A történetet már sokan megírták, Rappaport könyve mégis különleges. Soha senki nem tárta fel még ilyen meggyőzően az uráli bolsevikok és a moszkvai vezetés kapcsolatát – miután a hivatalos orosz történetírás ma is azt tartja, hogy a gyilkosságra sem Lenin, sem bárki az új szovjet-kommunista kormány vezetői közül nem adott utasítást, és főleg nem a cárné, a lányok, a kiskorú Alekszej és a szolgák megölésére. Soha senki nem írta meg ilyen percnyi pontossággal a kivégzés minden hátborzongató részletét – felkutatva minden létező beszámolót az utolsó órákról. És soha senki nem ábrázolta még ennyire árnyaltan az utolsó orosz cárnak, feleségének, lányainak és beteg fiának személyiségét – minden hibájukkal, de ugyanakkor azzal a méltósággal együtt, ahogy sorsukat viselték.

Rappaport könyve a precíz, de egyben érzelmekkel telített történetírás remekműve.

Kategória:

„Apa arra kér, mondjam el mindazoknak, akik hűek maradtak hozzá, miként azoknak is, akikre esetleg hatással bírnak, hogy ne álljanak bosszút érte, mert ő mindenkinek megbocsátott, és imádkozik értük; hogy maguk se keressék a bosszút; hogy ne feledjék, a világban most lakozó gonosz még egyre erősödik, de nem a gonoszság győzi majd le a gonoszt, hanem egyedül a szeretet.”

Olga nagyhercegnő

Rappaport, Helen

Helen Rappaport brit történész két nagy témája az orosz Romanov-család és a brit Viktória királynő. Minden könyve elmélyült kutatómunka eredménye, ugyanakkor az írónő személyes, gyakran szenvedélyes érzéseit is feltáró, regényes beszámoló jelentős történelmi alakokról (vagy épp a történelem áldozatairól), akiknek ő a lelkét is szeretné megismerni. Magyarul korábban a Romanov nagyhercegnők életét végigkísérő könyve jelent meg A négy nővér címmel.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja