Tovább olvasom

Nietzsche, Friedrich

A tragédia születése

Szenzár Könyvek
starsBetöltés...

 

Fordította: Kurdi Imre
Megjelenés dátuma: 2019-02-15
Terjedelem: 272 oldal

 

Méret: 130 x 197 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789632278636
3 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

1872-ben jelent meg egy huszonhat éves bázeli klasszika-filológus egyetemi tanár, Friedrich Nietzsche műve a görög tragédiáról. A könyv azonban tudatosan átlépte az ókortudomány kereteit: nem pusztán a görög kultusz és tragédia újszerű értelmezését adta, hanem schopenhaueri fogalmakkal a művészetet állította az emberi létezés középpontjába, Richard Wagner zenedrámáját pedig úgy mutatta be, mint a görög tragédia modern újjászületését, s ezzel az egész modern kultúrát megújító eseményt. Nietzsche első műve döntő hatást gyakorolt szerzője sorsára is: a könyv kiváltotta viták nyomán fokozatosan eltávolodott a filológiától és filozófussá vált, de olyan filozófussá, aki úgyszólván az ókori görögöknél végezte filozófiai iskoláit.

A tragédia születésében és a bázeli korszak műveiben felfedezhetjük Nietzsche nagy filozófiai kérdéseinek csíráit: mik az alkotó egyén kibontakozásának feltételei, milyen valódi tapasztalatok állnak a morális látásmód mögött, s végül mi a művészet és az igazság viszonya. Első könyvéről írt Önkritikai kísérletében így foglalja össze ezeket a kérdéseket filozófiai „módszerének” jellemzésekor: „a művész optikáján keresztül tekinteni a tudományra, és az élet optikáján keresztül a művészetre”.

Válogatásunk A tragédia születésén kívül tartalmaz még olyan, a korszakból származó nem publikált írásokat, amelyek bepillantást nyújtanak Nietzsche bázeli korszakába, köztük A nem-morálisan fölfogott igazságról és hazugságról című, a nyelv és igazság viszonyát kutató nevezetes tanulmányát.

„Félelmetes és veszélyes volt az, amit sikerült a szarvánál fogva megragadnom akkor; nem feltétlenül bika, ámde kétség kívül új probléma; ma úgy mondanám: a tudomány problémája – a tudomány első ízben kétes probléma gyanánt megragadva.”

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
Hajnalpír

3999 Ft 3199 Ft 20%

starsBetöltés...
Friedrich Nietzsche
Bálványok alkonya – Helikon Zsebkönyvek 9.

999 Ft 799 Ft 20%


starsBetöltés...
Friedrich Nietzsche
Az Antikrisztus – Helikon Zsebkönyvek 42.

1499 Ft 1199 Ft 20%

starsBetöltés...
Friedrich Nietzsche
Így szólott Zarathustra

4499 Ft 3599 Ft 20%

Nietzsche, Friedrich

Német klasszika-filológus, egyetemi tanár, filozófus, (aforisztikus stílusban alkotó) költő, zeneszerző

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja