Tovább olvasom

Dent, Bob

A vörös város


starsBetöltés...

 

Fordította: Konok Péter
Megjelenés dátuma: 2019-06-07
Terjedelem: 408 oldal

 

Méret: 128 x 198 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789634791119
3 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Bob Dentet mint történészt és politikai gondolkodót régóta foglalkoztatja a kérdés: mi a magyarázata annak, hogy a később olyan borzalmakhoz, tömeggyilkosságokhoz vezető kommunista eszme a XX. század elején (és még sokáig) a legnagyobb elmék és a legnagyobb művészek közül is sokak számára annyira vonzó volt. Szinte tökéletes példája ennek a magyar Tanácsköztársaság története, amelyben kisebb vagy nagyobb lelkesedéssel az akkori magyar szellemi élet színe-java szerepet vállalt – Bartók és Kodály, Móricz és Balázs Béla… a kor legjelesebb festőművészei, írói, költői, színészei és filmesei.

Kategória:

„Ez a mély és eredeti kutatómunka eredményeként megszületett, rendkívül olvasmányos könyv számos olyan témát érint, amellyel még soha senki nem foglalkozott komolyan egyetlen nyelven sem. A modern politikatörténet egy keveset tanulmányozott, de roppant izgalmas epizódjáról szól, és arról, milyen szerepet játszhat a kultúra a politikában.”

Oliver Botar profeszor, University of Manitoba

Dent, Bob

Bob Dent brit író 1986 óta Budapesten él. 1949-ben született, Észak-Angliában; iskoláit Harrogate-ben, Leedsben, majd a London School of Economicsban végezte.

Írt útikönyveket Magyarországról és Budapestről; Mesélő szobrok című könyvében Budapest köztéri emlékműveinek történetét meséli el; Magyarország kívülről, belülről címmel megírta itteni életének anekdotikus történetét; Budapest, 1956 című munkája pedig óriási kutatómunka nyomán készített sajátos útikönyv mindazokról a helyekről, ahol az 1956-os forradalom jelentős eseményei zajlottak.

Magyarul nem jelent meg Hungary 1930 – Th e Forgotten History of a Mass Protest című könyve, amely a két világháború közötti legnagyobb, 1930. szeptember 1-én lezajlott munkástüntetésről szól.

Bob Dent egyszerre van kívül és belül – a történetírás angol hagyományait őrizve, de a magyar történelem legapróbb, olykor abszurd részleteire is precíz fi gyelmet fordítva

mesél a könyveiben nekünk, magyaroknak arról, hogy mi történt velünk a XX. században.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja