Tovább olvasom

Turgenyev, Ivan Szergejevics

Apák és fiúk


starsBetöltés...

 

Fordította: Gy. Horváth László
Megjelenés dátuma: 2019-03-14
Terjedelem: 296 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634791218
2 999 Ft2 399 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Bazarov a világirodalom egyik legismertebb regényhőse: annyit szinte mindenki tud róla, hogy „nihilista”, aki nem ismer el semmilyen tekintélyt, és megveti a szerelmet – aztán mégis őrülten, romantikusan szerelmes lesz.

Bazarov azt vallja, hogy nekik, az akkori Oroszország bátor, tettre kész fiataljainak mindent le kell rombolniuk, amit az előző nemzedékek építettek és képviseltek, s aztán az új világ felépítése már egy új nemzedék feladata lesz. És abban az új, tiszta világban nem lesz bűn, mert a társadalom nem rontja meg az embert. Vagyis Bazarov alakjában Turgenyev mintha a majdani bolsevik  forradalmárok prototípusát festette volna meg – profetikus érzékkel.

De a regényt olvasva Bazarov alakja egyre bonyolultabbá válik számunkra: hol megvetjük a szélsőséges eszméi miatt, hol imponál a merészsége, hol együtt érzünk vele, hol már-már zseniálisnak érezzük a gondolkodását. Kiismerhetetlen és mélyen emberi – cinikusnak látszik, de tele van szeretettel. Nem, ő nem lenne bolsevik forradalmár, sokkal inkább az első áldozataik egyike.

Vagy hát… ki tudja?

Kategória:

„Ez a keskeny kis hely, amit elfoglalok, olyan parányi a mérhetetlen tér többi részéhez képest, ahol nem vagyok, s amihez nincs közöm; az a kis időrész, amelyben élnem adatik, olyan jelentéktelen az örökkévalósághoz képest, ahol nem voltam, és nem leszek… És ebben az atomban, ebben a matematikai pontban mégis vér kering, és agyvelő dolgozik, sőt akar is valamit… Milyen undorító! Micsoda semmiség!”

Turgenyev, Ivan Szergejevics

IVAN TURGENYEV (1818–1883) a XIX. században Puskin mellett a legnépszerűbb orosz író volt Magyarországon – hatott Krúdyra és még jó pár kisebb jelentőségű alkotóra, a „Turgenyev-iskola” képviselőire. Nem véletlen a magyarországi (és nyugati) népszerűsége: talán ő volt a legnyugatosabb szemléletű orosz író, Flaubert és Maupassant is nagyra értékelte munkásságát. Egész sor remekművet alkotott különböző műfajokban, de mind közül kiemelkedik – legalábbis ismertségben – az 1862-ben megjelent Apák és fiúk, ez a megfejthetetlen, sejtelmes regény, amely olyan politikai vitákat szított, hogy a szerző a támadások elől külföldre távozott, és ott élte le élete utolsó húsz esztendejét.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja