Tovább olvasom

Örkény István

Babik / Egy négykezes regény tanulságos története


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2020-03-20
Terjedelem: 228 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
ISBN: 9789634794233
3 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Babik. 1954-től novella, kisregény, hosszú időn át dédelgetett, de hatalmi szóval félresöpört (Bacsó Péterrel és Makk Károllyal közösen írt) forgatókönyv címszereplője, majd a Pisti a vérzivatarban főhősének egyik előképe Babik, aki végigkísérte pályáján Örkény Istvánt. Legenda, az írói szemlélet szinte titkos névjegye lett belőle, hiszen egy irracionális világ dicső figurája, aki mögött nincs valóságos ember, csupán kitaláció, maga a hazugság, manipuláció. Nem véletlen, hogy a korábbi közös „babikolás” nyomán megszületett Bacsó-film, A tanú tíz évig nem kerülhetett nyilvánosság elé. Akárcsak a Pisti…

Egy négykezes regény tanulságos története. A kezdő évszám ugyancsak 1954, a folytatás szintén negyedszázados. Hogyan futott zátonyra Örkény és Déry Tibor közös munkája (valljuk be, a zátony már önmagában is truváj egy balatoni könyvben), és hogyan lehet e „vállalkozásra” utóbb kesernyés öniróniával tekinteni? Egy regény regényét olvassuk, amelyet Örkény István a halála előtt egy évvel írt.

Kategória:

„A többiek is kötelesek voltak a bűncselekményükre emlékeztető tárgyat magukkal hozni, s ezt csak munka közben tehették le. A betörők például feszítővasat lóbáltak kezükben, s egy volt éjjeliőr – aki szerelemféltésből megölte a feleségét – véres pengéjű konyhakéssel jött dolgozni. Persze, nem mindegyik fegyenc követett el bűnt. Körülbelül háromnegyed részük ártatlanul ült a börtönben, s ők – az előírás szerint – egy szál fehér liliommal érkeztek a gyárba. Meg kell hagyni, hogy a bánásmódban nem volt különbség, s a fegyőrök az ártatlanul elítéltekkel sem bántak szigorúbban, mint a gyilkosokkal vagy a sikkasztókkal.” (Babik)

A szerző további könyvei

Örkény István

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja