Tovább olvasom

Benedek Szabolcs

Ballada egy csapatról

A '86-os válogatott története
Szenzár Könyvek
starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2020-03-03
Terjedelem: 360 oldal

 

Méret: 155 x 235 mm
ISBN: 9789634793595
3 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Harmincöt éve már, hogy a magyar labdarúgó-válogatott mindeddig utoljára kiharcolta a világbajnoki szereplés jogát. A Mezey György által dirigált nemzeti tizenegy a selejtezők során maga mögé utasította a hollandokat és az osztrákokat, és felkészülési mérkőzéseken legyőzte egyebek mellett az NSZK-t és Brazíliát is. A nemcsak eredményesen, ám szellemesen és látványosan is játszó csapat Európából elsőként jutott ki az 1986-os mexikói világbajnokságra, ráadásul 1985 végén sokan a kontinens legjobbjaként tartották számon.

A folytatást mindenki ismeri: a Mundialon lejátszott és 6–0-ás vereséggel zárult, szovjetek ellen találkozó egyike a magyar futball leggyakrabban emlegetett mérkőzéseinek. A nem várt kudarc egy egész nemzedék fájó emléke és egyben rejtély, amelyet már sokan, sokféleképpen próbáltak magyarázni.

Benedek Szabolcs új könyvében korabeli források és az egykori szereplőkkel való személyes beszélgetések nyomán nemcsak annak járt utána, hogyan zuhant le ez a csapat szédítő sebességgel a csúcsról, hanem annak is, hogyan emelkedett föl ekkora magasságokba. A kötet lapjain a magyar futball utolsó dicsőséges fejezetének krónikáján túl belepillanthatunk annak ellentmondásos társadalmi és politikai hátterébe, a kései Kádár-kor zavaros világába is.

„Én is szerettem ezt a csapatot, és szeretem mind a mai napig. Hosszú éveken keresztül lapozgattam a régi, mostanára megsárgult újságokat, bennük a tudósításokkal az osztrákok, a hollandok, a nyugatnémetek, a brazilok legyőzéséről. Nézegettem a régi posztereket, meg a gólokat az internetes videómegosztókon. És közben egyre szomorúbban olvastam a médiában keringő híreket arról, hogy ennek a két évnek az egykorvolt hősei közül ki nem beszél kivel, és miféle újabb és újabb agyament magyarázatokat kreálnak egyesek a kudarc okaira. Holott az, ami az 1986-os mexikói világbajnokságon történt, csupán egyetlen – igaz, fontos és máig meghatározó – fejezete a teljes sztorinak. Annak, amit az elejétől a végéig meg akartam írni ebben a könyvben. Magyarázatok és elméletek helyett egyszerűen föleleveníteni, hogy mi történt – nemcsak a magyar futball háza tája körül, hanem velünk, mindnyájunkkal az 1980-as évek közepén, néhány perccel a Kádár-korszak végórái előtt.”

A szerző további könyvei

starsBetöltés...
Benedek Szabolcs
Ez nem Amerika

4499 Ft 3599 Ft 20%

starsBetöltés...
Benedek Szabolcs
Vörös, mint a vér

3299 Ft 2639 Ft 20%

starsBetöltés...
Benedek Szabolcs
Kádár hét napja

3299 Ft 2639 Ft 20%

starsBetöltés...
Benedek Szabolcs
A fiumei cápa

3299 Ft 2639 Ft 20%

starsBetöltés...
Benedek Szabolcs
Beatles vágatlanul

3299 Ft 2639 Ft 20%

Benedek Szabolcs

Benedek Szabolcs 1973-ban született. 1997 óta jelennek meg könyvei, leginkább regények és novelláskötetek. Hivatásos Beatles-rajongónak vallja magát, több mint harminc éve foglalkozik az együttessel. Szépirodalmi munkáiért 2010-ben József Attila-díjat kapott.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja