Tovább olvasom

Diliberto, Gioia

Coco a Ritzben


starsBetöltés...

 

Fordította: Nagy Nóra
Megjelenés dátuma: 2022-08-05
Terjedelem: 296 oldal

 

Méret: 144 x 223 mm
ISBN: 9789634798491
4 299 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Előjegyezhető

Jó néhány könyv született már Coco Chanelről – arról a kényes és máig sem teljesen tisztázott témáról azonban mindig is kevesebb szó esett, hogy a németek megszállta Franciaországban milyen szerepet töltött be. Arról tehát, hogy egy a náci államapparátushoz tartozó férfi szeretője volt, és az Ellenállás tagjaiból szerveződött Francia Belső Erők letartóztatta és kihallgatta őt hazaárulás vádjával. Az egy újságíró éles szemével és egy regényíró lelkével megalkotott, hiánypótló Coco a Ritzben ebbe az időszakba repíti el az olvasót. A megtörtént eseményekből kiinduló, szerteágazó kutatásokon alapuló, de hátramaradt levelek, feljegyzések, napló vagy kihallgatási jegyzőkönyv híján mégis fikciós mű fő kérdése: kollaboráns volt-e Coco? Gioia Diliberto virtuóz karakterrajza egy női lélek rejtelmeibe, egy személyiség labilitásába enged betekintést. Magával ragadó történetében nyomon követhetjük, mi lehetett a motivációja a női divatot forradalmasító Chanel opportunizmusról árulkodó döntéseinek a II. világháború rémjáró szakában, és ezek a döntések aztán milyen hatással voltak környezetére, világhírű művészbarátaira.

“Ez a lenyűgöző könyv Chanel személyiségének egy olyan oldalát mutatja meg, amelyet korábban nem ismertünk. Erősen ajánlott olvasmány.” – Historical Novel Society

"Elveszett nő az olyan, akit nem szeret férfi. Mindig is ebben hitt, ez volt egész szakmai pályafutásának alapja. Végül is a divat a csábításról szól: csábos holmikat viselő csábos nőkről. Ő sem más, mint a többi nő; szüksége van rá, hogy dédelgessék. Különösen ezekben a vészterhes időkben nem tudott volna szembenézni az öregedéssel, ha nincs egy férfi, aki mellett fiatalnak érezheti magát."

Diliberto, Gioia

Gioia Diliberto amerikai író, történelmi regények, életrajzok és egy színdarab szerzője. Női sorsoknak szentelt, változatos témájú alkotásaiban sikeresen ötvözi a történetcentrikusságot a mélyreható elemzésekkel. Műveit számos nyelvre lefordították. Mindent tud Párizsról: hét könyvéből négy a francia fővárosban játszódik, miként a Coco a Ritzben is. Újságíróként többek között a The New York Times, a The Wall Street Journal, a Los Angeles Times és a Vanity Fair hasábjain publikált. Tanított felsőoktatási intézményekben, és írást is oktat. Connecticut államban, Woodbury városában él.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja