Tovább olvasom

Shalev, Meir

Egy galamb és egy fiú


starsBetöltés...

 

Fordította: Rajki András
Megjelenés dátuma: 2019-04-11
Terjedelem: 524 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634791102
4 299 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A független Izrael Állam 1948-as kikiáltását követő háborúban – melyek során az még postagalambok segítették a harctéri kommunikációt – egy halálosan megsebesült fiatal galambász útjára engedi utolsó madarát, különleges búcsúajándékot küldve távoli kedvesének. A „Csecsemő” becenévre hallgató fiú tragikus története szárnyra kap, és generációkon átívelve kíséri végig Jáir Mandelszon, egy középkorú, az ország madarait jól ismerő idegenvezető életét, aki kudarcba fulladó házasságából menekülve, haldokló édesanyja végakaratának engedelmeskedve épp álmai házát igyekszik megtalálni, melynek során újra találkozik rég nem látott egykori szerelmével. És a párhuzamosan kibontakozó, fél évszázaddal elválasztott két történet egyre közelebb kerül egymáshoz, ahogyan egymás után kirepülnek csontkalickájukból az emlékezet postagalambjai – felelevenítve megszakadt kapcsolatokat, összekötve messzi sorsokat, múltat és jelent…

Kategória:

„Mindig csak felfelé. Minél magasabbra, minél messzebb innen. Ahol már a lövések hangja mindössze halk ketyegés, a kiáltások elnémulnak, a szagok eltűnnek, a füst szétoszlik, és a halottakat már nem lehet megkülönböztetni egymástól. Szinte egybeolvadnak. Az élők búcsút vesznek tőlük, és mennek a dolgukra. Közben elgondolkodnak: Vajon mit csináltak jól? Miért pont ők maradtak életben?

Shalev, Meir

Meir Shalev 1948-ban született Nahalalban, Izrael első mosavjában, az ismert költő, Itzhak Shalev fiaként. Katonai szolgálata során részt vett a hatnapos háború harcaiban. Felsőfokú tanulmányait a jeruzsálemi Héber Egyetemen végezte, ahol pszichológiát tanult, ezt követően újságíróként, valamint különböző rádió- és televízióműsorok házigazdájaként vált ismertté hazájában.

Íróként 1982-ben debütált egy gyermekeknek szóló kötettel; a későbbiekben is rendszeresen publikált gyermekkönyveket, számos esszé, tényirodalmi írás (köztük két, bibliai szövegekhez kapcsolódó szaktudományos munka) és regény mellett. Ma ő Izrael egyik legünnepeltebb regényírója, kinek könyveit több mint húsz nyelvre fordították le, művei az eladási listák élére került Izraelben, Hollandiában és Németországban is.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja