Tovább olvasom

Kövi Pál

Erdélyi lakoma újratöltve


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-10-01
Terjedelem: 574 oldal

 

Méret: 160 x 230 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634792703
4 999 Ft3 999 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Kövi Pál, híres New York-i vendéglős a hetvenes években visszatért ifjúkorának helyszínére, Erdélybe, hogy összegyűjtse a régi magyar, székely, román, szász, zsidó, örmény, szombatos stb. recepteket. A szakácskönyvet azután megtöltötte irodalmi-gasztronómiai esszékkel, a kor erdélyi íróit kérte föl szerzőknek. A könyv először 1980-ban Bukarestben jelent meg magyarul (pár évvel később New York-ban angolul.) Mi most “újratöltöttük” Kövi alapművét: a receptek maradtak, az esszéket pedig újakra cseréltük. A kötet szerzői: Bächer Iván, Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Demény Péter, Andrei Dósa , Esterházy Péter, Kali Kinga, Király Kinga Júlia, Nyáry Krisztián, Papp Sándor Zsigmond, Frank J. Prial, Saly Noémi, Szederkényi Olga, Tatár Zoltán, Tompa Imre, Ugron Zsolna, Váncsa István. Az új írásokban feltűnnek puliszkák és tokányok, az erdélyi zsidó és örmény konyha fogásai, kolozsvári káposzták és a marosvásárhelyi vargabélesek, nyomtatott szakácskönyvek és nagymamák kézzel írt receptfüzetei, útszéli sütödék és legendás vendéglők, ősi fogások és hamis műételek, csorbák és miccsek, zakuszkák és sajtok, szászok és románok – és ez a felsorolás csak egy kis ízelítő!

A könyvet Cserna-Szabó András szerkesztette.

Kategória:

„Igazán csak az érzi, valójában csak az tudja felmérni, mit jelent a szülőföld, századokba gyökerező művelődési értékeivel együtt csak abban él a búvópatakként fel-feltörő, olthatatlan vágy a verthajú ropogós friss kenyér illata után, aki nagyon régen elszakadt attól a földtől, amely bölcsőjét ringatta.”
Kövi Pál

A szerkesztő ajánlja