Tovább olvasom

Kerouac, Jack , Burroughs, William

És megfőttek a vízilovak

Trubadúr Könyvek

starsBetöltés...

 

Fordította: M. Nagy Miklós
Megjelenés dátuma: 2018-10-31

 

Méret: 128 x 198 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789634791928
3 299 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

1944-ben döbbenetes gyilkosság rázta meg a baráti társaságot, amelyből aztán a beatnemzedék legnagyobb írói kinőttek. A történet és a véres végkifejlet – a bonyolult kapcsolat, mely egy szép, tehetséges, szexuális identitását még csak kereső fiú és középkorú, őrülten szerelmes mentora, gyámja és zaklatója között kialakult – nemcsak az újságok számára volt szenzáció, hanem írók egész sorát igézte meg. Az akkor huszonkét éves Jack Kerouac és a harmincéves William S. Burroughs – még mindkettő ismeretlen, sehol sem publikáló író – közösen megírta a maga változatát, mely nemcsak a bűnügy sztorija, hanem a későbbi beat spontán, szikár stílusában varázsolja elénk New York hangulatát a háború utolsó éveiben – és annak az elveszett nemzedéknek az útkeresését, amely Amerika addigi értékrendjét sok szempontból felrúgva, sőt dühösen elátkozva, az életben és a művészetben is egyre új kalandokra vágyott.

A kisregényt sokáig csak mint legendát – mint Kerouac és Burroughs korai, elveszett közös művét – tartották számon a beatirodalom rajongói. De a mű nem veszett el, csak évtizedekig meglapult egy dobozban, mert főhőse, a két író fiatalkori barátja, aki a gyilkosság miatti büntetését letöltve neves újságíró lett, nem járult hozzá a megjelentetéséhez. Végül csak az ő halála után, 2008-ban látott napvilágot a könyv: „a gyilkosság története, amely megszülte a beatnemzedéket”.

Kategória:

„Végül csak kimentem a kocsmából, és ott álltam a végtelen magányomban, késő délután a Harmadik sugárúton. Eldübörgött fölöttem a magasvasút, és nagy teherautók zötyögtek el az úton. Itt voltam, teljesen egyedül, és mindennek vége volt. És ott helyben eldöntöttem, hogy megint utazni fogok.”

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
Úton – Helikon Zsebkönyvek 96.

1999 Ft 1599 Ft 20%


starsBetöltés...
Jack Kerouac
A Dharma csavargói

3499 Ft 2799 Ft 20%


starsBetöltés...
Jack Kerouac
Úton – Az eredeti tekercs

3999 Ft 3199 Ft 20%


starsBetöltés...
Jack Kerouac
Hazajáró lélek – És egyéb írások

2990 Ft 2392 Ft 20%

Kerouac, Jack

JACK KEROUAC (1922–1969) a beatnemzedék leghíresebb könyvének, az Úton-nak a szerzője; számtalan íróra és zenészre volt hatással; fiatalok százezrei indultak el az úton, követve a példáját – ő azonban nem tartotta magát a beatkultúra királyának; igazából egész élete a tökéletességnek vagy, ha úgy tetszik, a „beatitude”-nak, az íráson keresztül történő „üdvözülésnek” a végtelen keresése.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja