Tovább olvasom

Thompson, Hunter S.

Félelem és reszketés Las Vegasban – Helikon Zsebkönyvek 93.

Helikon Zsebkönyvek

starsBetöltés...

 

Fordította: Pritz Péter
Megjelenés dátuma: 2020-10-29
Terjedelem: 256 oldal

 

ISBN: 9789634794974
1 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Hunter S. Thompson (1937–2005) ifjú éveiben – az írói pályára készülve – F. Scott Fitzgerald és Ernest Hemingway regényeit másolta le szóról szóra, mert azt remélte, így magába tudja szívni példaképei stílusát. Később, immár újságíróként, megtalálta a saját hangját, amit eleinte újságcikkekben, riportokban és tudósításokban próbált ki, majd ezt az általa „gonzónak” elnevezett stílust a Pokol Angyalairól írt 1967-es, majd az 1971-ben megjelent Félelem és reszketés Las Vegasban című könyvében fejlesztette tökélyre. Az utóbbi, az amerikai álom fellegvárában tett látogatás e lenyűgöző – a folyamatos kábítószermámor miatt a végsőkig őszinte és teljesen őrült – krónikáját egyebek között olyan irodalmi nagyságok méltatták, mint Norman Mailer, Tom Wolfe és Cormac McCarthy. A korábban megfilmesíthetetlennek tartott regényből 1998-ban Terry Gilliam készített szenzációs mozit Johnny Depp és Benicio del Toro főszereplésével.

A Félelem és reszketés világának és hangulatának érzékeltetésére elég egyetlen rövid idézet is: „Szépség, gyere, te meg én, dilizzünk egyet. Ugorj be apuci Caddyjébe, zizzenjünk át a Flamingóba, a lakosztályomba, fogyasszunk egy kis étert, és viselkedjünk úgy a vese alakú medencémben, mint az állatok…”

Kategorizátlan

„Szépség, gyere, te meg én, dilizzünk egyet. Ugorj be apuci Caddyjébe, zizzenjünk át a Flamingóba, a lakosztályomba, fogyasszunk egy kis étert, és viselkedjünk úgy a vese alakú medencémben, mint az állatok…”

A szerző további könyve

20%

Thompson, Hunter S.

Hunter S. Thompson Kentuckyban született 1937-ben és 2005-ben halt meg Coloradóban. Életéről sokat elmond, hogy öngyilkosságát követően hamvait egy ágyúból lőtték ki tűzijáték kíséretében, de természetesen – tényleg regénybe illő – élettörténetét leginkább a művein keresztül ismerhetjük meg. Thompson újságíróként kezdte pályáját, és munkája közben alakította ki saját stílusát: a gonzo újságírást. Legismertebb és legnagyobb hatású cikkeit a Rolling Stone-nak írta és némi áttéttel a magazin felkérésére született meg 1971-ben az a mű, amely már a szerző életében kultikussá vált: a Félelem és reszketés Las Vegasban.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja