Tovább olvasom

Vonnegut, Kurt

Galápagos

starsBetöltés...

 

Fordította: Szántó György Tibor
Megjelenés dátuma: 2018-10-04

 

Méret: 121 x 183 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634790280
3 299 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Három különböző válság egyszerre zúdul az emberiségre. A petesejtfaló baktérium megakadályozza, hogy a nők kisbabákat szülhessenek. A gazdasági világválság hatására pénzért többé nem kapható táplálék. Továbbá kitör a világháború. Az emberiség elpusztul.

Tíz túlélő sodródik a messzi Galápagos-szigetek felé. A hajó afféle második Noé bárkája. Génbank. A gyagyás Kapitány és a hat kannibál süldőlány távoli leszármazottai áramvonalas, fókaszerű, halfogó ragadozók. Fő feladatuk a fajfenntartás. Agyuk összetöpörödik, nehogy tovább kínozza a lelkeket a sok veszedelmes fantazmagória.

Vonnegut keservesen mulatságos és bölcs utópiájában az emberi lények végre egyetlen boldog, békés és összetartó nagycsaláddá szerveződnek. Nagy árat fizetnek, de jó üzletet kötnek.

Kategória:

„Amennyiben a természetes kiválasztódás törvénye dolgában Charles Darwin nem tévedett, az történhetett, hogy a csökevényes szárnyú kormorán egyszer csak bevetődött a partról a vízbe, mint egy halászbárka, és alighanem több halat fogott, mint szárnyas rokonsága. A hasonszőrűekkel szaporodott, ettől gyermekeiknek még kisebb lett a szárnyuk. Ezáltal még ügyesebb halász vált belőlük, az ő gyerekeikből meg még náluk is ügyesebb halász, és így tovább.
Manapság ugyanez megy végbe az emberi lények körében. Persze nem a szárnyukkal kapcsolatban, mivel soha nem is volt nekik szárnyuk. Inkább a kezükkel és az agyukkal kapcsolatban. Az emberi lényeknek többé nem kell megvárniuk, hogy a hal méltóztasson pedzegetni a horgászbot végén a csalit, vagy hogy ostobán belegabalyodjon valami hálóba satöbbi. Az az emberi lény, amelyik halat akar enni, manapság egyszerűen csak utánaered a mélységes kék óceánban, mint egy cápa, és bekapja.
Manapság ennyi az egész.”

A szerző további könyvei

Vonnegut, Kurt

Amerikai regényíró és esszéista. Munkásságának terjedelme szerint a kevéssé termékeny írók közé tartozott: tizennégy regény, háromkönyvnyi elbeszélés, pár esszé- és visszaemlékezés-kötet fűződik nevéhez, ez azonban írói értékén nem változtat. Humanista (szekuláris humanizmus) világnézete, bölcs társadalombírálata, kritikus, de ugyanakkor a kíméletlenségig őszinte egyénisége, szarkasztikus humora, valamint sajátos hangulat- és világteremtő képzelete (például Kilgore Trout, bokononizmus) vitathatatlanul a legnagyobb hatású 20. századi irodalmi egyéniségek közé emelte. Ellenlábasai szerint alapvetően kommunisztikus, Amerika- és kereszténységellenes eszmeisége – népszerűségével párosulva – felelőssé tehető a 20. század vége amerikai társadalmában bekövetkezett morális válságért

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja