Tovább olvasom

Burgess, Anthony

Gépnarancs

Trubadúr Könyvek

starsBetöltés...

 

Fordította: Gy. Horváth László
Megjelenés dátuma: 2016-09-15
Terjedelem: 220 oldal

 

Súly: 258 gramm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789632276359
2 999 Ft2 399 Ft
Nincs készleten

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

Azután kihúztam a gyönyörű Kilencediket a tasakjából, úgyhogy Ludwig van is nagój lett, és rásercintettem a tűt az utolsó tételre, amely maga a boldogság: a mély vonók az ágy alól gavarittyoltak a zenekarnak, majd bejött a férfihang, felszólítva mindenkit, hogy örvendjenek, a páratlan boldog dallam az Örömről mint valami dicső mennyei szikra, és akkor felpattantak bennem a jó öreg tigrisek, felpattantam én is, és rávetettem magam a két kis ptyícára. Egyből nem tartották olyan viccesnek a helyzetet, abbahagyták a vidám kricsálást, mert bizony hogy alá kellett vetniük magukat a Nagy Alexander fura és hátborzongató vágyainak, ezek pedig a Kilencedik és az injekció okán igen csudésznüjök és zamecsátnüjök és kimerítők voltak, Ó testvéreim. De részeg volt mindkettő, mint a csap, alig érezhettek valamit.
A klasszikus zenét megszállottként kedvelő, fiatalkorú Alex napjait a bandájával együtt elkövetett erőszakos cselekedetek sora tölti ki. Alex közvetlen hangnemben, szláv eredetű szavakkal átszőtt szlengjén élethűen írja le e bűncselekményeket, amelyek valójában az embert mechanikus szerkezetté degradáló, a szabad akaratának útjában álló törvények ellen irányulnak. A Ludovico-eljárás során Alexet olyan kezelésnek vetik alá, amelynek eredményeképp az erőszak gondolata rosszullétet vált ki belőle, és mivel a terápia során a gonosz tettek vetítését klasszikus zene kíséri, Alex ezután már a zenét sem tudja élvezni. Az állam ezzel a drasztikus eljárással ugyan rá tudja kényszeríteni, hogy a továbbiakban kerülje az erőszakot, ám valójában Alexet szabad akaratától fosztja meg, hiszen: Az az ember, aki többé nem választhat, megszűnik ember lenni. A Gépnarancs Anthony Burgess legismertebb és leghatásosabb műve, melyből Stanley Kubrick készített nagy sikerű filmet.

Kategória:
Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
Anthony Burgess
Gépnarancs – Helikon zsebkönyvek 77.

1499 Ft 1199 Ft 20%


starsBetöltés...
Anthony Burgess
Egy tenyér ha csattan

2990 Ft 2392 Ft 20%


starsBetöltés...
Anthony Burgess
Beteg a doktor

2990 Ft 2392 Ft 20%

Burgess, Anthony

Brit regényíró, költő, zeneszerző, műfordító, újságíró, zongorista, nyelvész, tudósító. Manchesterben született, az Egyesült Államokban és Európában is élt, később hosszú időre Délkelet-Ázsiába költözött.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja