Tovább olvasom

Nabokov, Vladimir

Gyér világ


starsBetöltés...

 

Fordította: M. Nagy Miklós, Tótfalusi István
Megjelenés dátuma: 2022-02-28
Terjedelem: 280 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
ISBN: 9789634792949
3 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Az 1962-ben megjelent Gyér világ Nabokov – sőt a világirodalom – egyik legkülönösebb alkotása; a Lolita mellett ez szerepel rendszerint a száz év száz legjobb regényét felsoroló különféle összeállításokban.

Egy megrázó költemény és a hozzá írt kommentárok alkotják a művet, amely egy nagy költő, John Shade utolsó művének és halálának, valamint egy király száműzetésének történetét meséli el. John Shade 999 soros költeménye önmagában is talányos remekmű: lányának öngyilkossága ihlette a halállal és a túlvilággal való kegyetlen szembenézést, amelyben az életöröm és az élet tragikuma szikrázik össze a nagy kérdéssel: „mily hajnal, mily élet / Várja a síron túl, minő ítélet?”.

A költő halála után „barátja” (?), a rejtélyes Charles Kinbote veszi magához a kéziratot, és ellátja kommentárokkal, ám ezekből legfőképpen a Zembla nevű ország királyának, Kedvelt Károlynak a története kerekedik ki: a forradalom kitörése után sokáig a palotájában tartották fogva a királyt, akinek kalandos körülmények között sikerült elmenekülnie, ám az ország új urai egy titkos ügynököt bíznak meg az elpusztításával… Valójában milyen kapcsolat fűzi össze a költeményt és a kommentárokat? És a költőt Kinbote-tal? És ki a gyilkos? Sőt: ki a szerző? Shade alkotja meg a zemblán király alakját, vagy az emigrációba és inkognitóba kényszerített zseniális király írja a költeményt is? Annyi bizonyosan mondható, hogy e talányos műben Nabokov saját életének legnagyobb traumáit dolgozta fel: hogy a bolsevik forradalom miatt el kellett menekülnie hazájából, s hogy a család emigrálása után apját, a liberális politikust 1922-ben Berlinben orosz monarchisták agyonlőtték.

Kategória:

„Shade kijelentette, hogy a világon két dolgot gyűlöl mindennél jobban, a közönségességet és a kegyetlenséget, és hogy ez a kettő eszményien egyesül a faji előítéletben.”

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
Pnyin

2999 Ft 2399 Ft 20%


starsBetöltés...
Vladimir Nabokov
Nevetés a sötétben

3599 Ft 2879 Ft 20%


starsBetöltés...
Vladimir Nabokov
Lolita

4499 Ft 3199 Ft 29%


starsBetöltés...
Vladimir Nabokov
Meghívás kivégzésre – Helikon Zsebkönyvek 69.

1499 Ft 1199 Ft 20%

Nabokov, Vladimir

VLADIMIR NABOKOV Szentpéterváron született 1899-ben. Kényszerű emigrálása után Cambridge-ben szerzett diplomát, majd Németországban élt, ahol elkezdődött ragyogó írói pályafutása. 1940-ben feleségével az Egyesült Államokba költözött, ahol orosz és világirodalmat tanított különböző egyetemeken. 1961-től – miután a Lolita meghozta számára a világhírt – a svájci Montreaux-ben élt egy szállodában, és itt hunyt el 1977-ben.

Élete első felében oroszul, a másodikban angolul írt – mindkét nyelven remekműveket alkotva.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja