Tovább olvasom

Jamamoto, Cunetomo

Hagakure – A szamurájok kódexe

Szenzár Könyvek
starsBetöltés...

 

Fordította: Kárpáti Gábor Csaba
Megjelenés dátuma: 2021-03-01
Terjedelem: 312 oldal

 

ISBN: 9789634793717
3 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A Hagakure (jelentése: ’Levelek alatt’) a Szamuráj Útjára, a Busidóra vonatkozó rövid tanítások, történetek és feljegyzések gyűjteménye a XVIII. sz. elejéről, amelyet a később zen szerzetessé vált szamuráj, Jamamoto Cunetomo diktált le ifjú tanítványának. Az eredeti szöveg másolatait a Nyugat-Japánban élő Nabesima-klán fiatal csatlósai tanulmányozták. A második világháború után egyetlen könyvet sem ítéltek el olyan hevesen, mint a Hagakurét. A műnek jelentős szerepe volt abban, hogy felbátorítsa a japán fiatalságot, akik a háború utolsó, elkeseredett szakaszában a „Rájöttem, hogy a Busidó a halálban gyökerezik” klasszikussá vált idézettel vállalták kamikazeként az önkéntes halált.
A beható tanulmányozás azonban megmutatja, hogy a Hagakure nem más, mint Cunetomo szenvedélyes gyűjtésének eredménye, amelyet békeidőben állított össze a Szamuráj Útjáról. Ez pedig az „úgy halj meg, mint egy igazi szamuráj” alapgondolatán, azaz a bátor, igazságos és erényes harcos ideálján nyugszik. Jelen válogatás közel négyszáz történetet tartalmaz – azokat, amelyek a leghívebben tükrözik a Hagakure szemléletét, filozófiáját.

„Minden reggel úgy gondolj magadra, mintha már halott lennél. Mindennap, reggel, nyugodt lelkiállapotban gondold azt, hogy halott vagy. Rendszeresen gondolkozz halálod különféle módjain, és képzeld el az utolsó percedet...”

A szerző további könyvei

20%
20%
Yamamoto Cunetomo
Hagakure – Helikon Zsebkönyvek 33.

starsBetöltés...

999 Ft 799 Ft

Jamamoto, Cunetomo

A 18. században élt japán szamuráj, ura halála után zen szerzetesnek állt. Hagakure c. művét tanítványa jegyezte le.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja