Tovább olvasom

Nietzsche, Friedrich

Hajnalpír


starsBetöltés...

 

Fordította: Horváth Géza
Megjelenés dátuma: 2021-12-10
Terjedelem: 332 oldal

 

Méret: 130 x 197 mm
ISBN: 9789634792048
3 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Az Ecce homo című kései önéletrajzi írásában, amit Nietzsche eredetileg előszónak szánt soha el nem készült „fő művéhez”, a Minden érték átértékeléséhez, így jellemzi az először 1881-ben megjelent Hajnalpír című művét:

„Ezzel a könyvemmel kezdődik hadjáratom a morál ellen. A könyvtől félénken, óvakodva búcsúzik el az olvasó, óvakodva mindattól, amit eleddig morál néven tiszteltek, mi több, imádtak, ám ez mégsem ellenkezik azzal, hogy az egész könyvben egyetlen negatív szó, támadás, gonoszság sem fordul elő – ez az írás telten, boldogan heverészik a napon, mint egy sziklán sütkérező, tengeri állat. Végül is én magam voltam e tengeri állat; szinte minden mondata a Genova melletti sziklatengerben született, bújt elő; egyedül éltem itt, és titkaim voltak a tengerrel… »Számtalan hajnalpír van, mely nem ragyogott még föl« – ez az ind fölirat hívogat könyvem ajtaján. S vajon hol keresi a szerző az új reggelt, az ismeretlen, halovány hajnalpírt, mellyel egy – ó, számtalan, milliónyi – új nap köszönt ránk? A minden érték átértékelésében, minden morális érték elvetésében, a minden eddig tiltottnak, megvetettnek, elátkozottnak igenlésében és elfogadásában és a beléjük vetett bizodalomban.”

„Tanult emberek előítélete. – Helyesen ítélik meg a tudósok, hogy az emberek minden időben tudni vélték, mi jó s mi rossz, mi dicséretre vagy feddésre méltó. Az viszont előítéletük, hogy mi ezt ma jobban tudnánk bármilyen kornál.”

A szerző további könyvei

starsBetöltés...
Friedrich Nietzsche
A tragédia születése

3499 Ft 2799 Ft 20%

starsBetöltés...
Friedrich Nietzsche
Bálványok alkonya – Helikon Zsebkönyvek 9.

999 Ft 799 Ft 20%


starsBetöltés...
Friedrich Nietzsche
Az Antikrisztus – Helikon Zsebkönyvek 42.

1499 Ft 1199 Ft 20%

starsBetöltés...
Friedrich Nietzsche
Így szólott Zarathustra

4499 Ft 3599 Ft 20%

Nietzsche, Friedrich

Német klasszika-filológus, egyetemi tanár, filozófus, (aforisztikus stílusban alkotó) költő, zeneszerző

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja