Tovább olvasom

Arfi, Stephane

Három nap Jeruzsálemben


starsBetöltés...

 

Fordította: Takács M. József
Megjelenés dátuma: 2019-12-02
Terjedelem: 264 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634793274
3 799 Ft3 039 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Lukács evangéliumában rövid tudósítást olvashatunk arról, hogy amikor a tizenkét éves Jézus szüleivel Jeruzsálembe ment a húsvéti ünnepekre, a fiú eltűnt, és csak három nap múlva találtak rá a Nagytemplomban, ahol a bölcs írástudókkal beszélgetett. Hogy mi történt a Jézus eltűnése és megtalálása közötti hetvenkét órában, arról a Biblia hallgat.
Stéphane Arfi e rejtélyes szökésnek szenteli regényét: óráról órára meséli el Jézus/Jóshua három napjának eseményeit. A szerző szerint Jóshua azért szökik el szüleitől, s megy vissza Jeruzsálembe, mert felelősségre akarja vonni égi atyját, akit láthatóan cseppet sem zavar az emberek szenvedése és boldogtalansága. Márpedig Jóshua épp annak a titkát keresi, hogy miképpen csökkenthető a szenvedés földön. A sokáig Jeruzsálem utcáin bolyongó, majd a bölcs Hillél házában átmeneti menedékre találó Jóshua a köztiszteletnek örvendő rabbival folytatott beszélgetések után fontos elhatározásra jut.
E három nap egy beavatás története: a szavak mágikus hatalmát megismerő Jézus ekkor lesz azzá, akivé válnia kell. A könyv külön érdekessége, hogy lapjain (tizenéves gyerekként) sorra felbukkannak azok a személyek – Keresztelő Jánostól Kajafásig, Mária Magdolnától Barabásig és Júdástól Nikodémuszig –, akiknek két évtized múlva fontos szerepük lesz a tanítói hivatását megkezdő, majd mártíriumát elszenvedő Jézus – a Megváltó – történetében.

Kategória:

„Kétezer évvel ezelőtt egy régi, keleti királyságban, amelynek a fővárosa Jeruzsálem volt, élt egy kivételes fiúcska. Jóshuának hívták, ami héberül azt jelenti: az ég megment, illetve szó szerint: az ég megsegít.
A rendkívül okos és érzékeny Jóshua tekintetéből elmondhatatlan gyengédség árad. A szívében azonban hatalmas haragot táplál az Isten, vagyis az ég ellen. Mert Jóshua nem elégszik meg azzal az ősi törvénnyel, amelyet az ég a bajok orvoslására szánt: »Ha boldogan akarsz élni, szeresd felebarátodat, mint tenmagad.«”

Arfi, Stephane

Az 1968-ban Martinique szigetén született Stéphane Arfi jelenleg Bretagne-ban él. Az újságíróként és riporterként tevékenykedő szerző első, Ivy Edelstein álnéven 2015-ben kiadott, alig több mint 100 oldalas kisregényében (Devance tous les adieux – kb. Előzz meg minden búcsúzást) egy immár felnőtt fiú meséli el apja 30 évvel korábbi öngyilkosságának történetét.

S. Arfi 2017-ben immár saját néven publikált második regényének (La vie magnifique de Frank Dragon – Frank Dragon csodálatos élete) főhőse egy beszélni nem tudó zsidó fiúcska, aki éppen ezért írásban tárja elénk élettörténetét. A háború alatt egy ideig egy szekrényben rejtegetik, így ússza meg a deportálást, majd vidékre kerül egy öregasszonyhoz. Gyermekkori hányattatásai után végigkövethetjük felnőtté válásának történetét is, és azt, hogy ily nehéz kezdetek után miképpen találja meg helyét a világban.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja