Tovább olvasom

Pamuk, Orhan

starsBetöltés...

 

Fordította: Nemes Krisztián
Megjelenés dátuma: 2018-04-17

 

Méret: 144 x 223 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789632278063
3 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A költői ihlet és a szerelem vágya, Isten keresése és a török sorskérdések kutatása, a nyugati értékek és az iszlám fanatizmus összeütközése – ezekből az elemekből szövi a regényét Pamuk, és ezekért utazik haza Ka, a költő tizenkét évnyi száműzöttség után.

Frankfurti csendes és immár ihlettelen élete után a kelet-törökországi kisváros, Kars óriási izgalmakat tartogat számára. És rejtélyeket is: azt próbálja kideríteni egy újság megbízásából, miért ölik meg magukat egymás után a karsi hívő lányok – csak azért, mert a világi hatalom nem engedi, hogy fejkendőt viseljenek?

S miközben lassan kibontakozik a vágyott szerelem, és a költő végre lázasan írja újabb verseit, a baljós hangulatú, vallási konfliktusoktól felkavart városban úgy sodródik a tragikus eseményekkel, mint hópehely a szélben.

Kategória:

„– Bűntudat gyötört, hogy egész életemben képtelen voltam hinni Allahban, a szegények istenében, akihez a tanulatlan emberek, a fejkendős nénik és imafüzért morzsolgató bácsik imádkoznak. És valahol még büszke is voltam erre. De most hinni akarok Allahban, aki ezt a gyönyörű havat szórja a világra odakint. Úgy érzem, létezik Allah, aki féltve őrzi a világ rejtett szimmetriáját, aki szebbé és jobbá teszi az embereket.
– Persze, hogy létezik, fiam – mondta a sejk.
– De ez az Allah nem itt van, ön és a tanítványai között, hanem odakint, az üres éjszakában, a sötétségben, a megalázottak és megszomorítottak szívére hulló hóesésben.”

A szerző további könyvei

Pamuk, Orhan

A 2006-ban Nobel-díjjal kitüntetett, isztambuli születésű és ma is Isztambulban élő Orhan Pamuk (1952–) a kortárs török irodalom legismertebb, világszerte nagy népszerűségnek örvendő alakja. Eredetileg építészmérnöknek készült, de végül újságírás szakon szerzett diplomát 1977-ben. Műveit több mint 40 nyelvre fordították le, és regényeivel nemcsak hazájában, de több nyugat-európai országban – többek között Angliában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban – is jelentős irodalmi díjakat nyert el. 2017-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége és nagydíjasa volt. Pamukot, akit a The Guardian beválasztott a 21. század 21 legjelentősebb írója közé, az Egyesült Államokban is jól ismerik, a 2004-ben megjelent című regényét a The New York Times az év tíz legjobb könyve közé sorolta.

Tovább a szerző oldalára

„Nem egyszerűen ragyogó próza – alapvető olvasmány ahhoz, hogy megértsük mai világunkat.”

Margaret Atwood

A szerkesztő ajánlja