Tovább olvasom

Vonnegut, Kurt

Hókuszpókusz

starsBetöltés...

 

Fordította: Molnár István
Megjelenés dátuma: 2019-08-15
Terjedelem: 412 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789632274850
3 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

New York Állam északi részén 1 tó partján 2 épület néz farkasszemet. Az egyik a Tarkington Egyetem, ahol Amerika leggazdagabb családjainak értelmi fogyatékos gyermekei is diplomát szerezhetnek.

Odaát pedig az Athena börtön. Itt őrzik a sokszoros gyilkosokat. A fegyencek váratlanul kitörnek, átvágnak a befagyott tavon, és megszállják az egyetemet. Túszokat is ejtenek.

Eugene Debs Hartke vietnami veterán. Az egyetem kirúgott fizikatanárából a börtön főfoglárja lesz. A regény pedig nem más, mint Hartke cédulákra rótt gyónása. Tárgyalására vár. Zendüléssel vádolják, és azzal, hogy ő tervelte ki és szervezte meg a foglyok kitörését.

Vonnegut tizenharmadik regényében is bányakanári. Könyve: vészjelzés. Az emberiségre globális veszedelmek leselkednek. Hartke-Vonnegut ezért kondítja meg a toronyban a harangokat.

Kategória:

„A novella több milliárd fényév hosszúságú, értelmes energiafonalakról szólt, akik arra törekedtek, hogy a halandó, önmagukat szaporító életformák elterjedjenek a világegyetemben. Néhányan, akik a Bölcs rangját viselték, találkozót rendeztek, azaz metszették 1-mást a Tralfamador nevű bolygó közelében. A szerző nem közölte, miért tartották a Bölcsek olyan remek ötletnek az élet elterjesztését. Nem is haragszom rá e mulasztásért. Én se tudnék erős érveket felhozni mellette. Szerintem az a törekvés, hogy minden lakható bolygó lakottá váljék, semmiben sem különbözik attól, hogy mindenkinek gombás legyen a lába.”

A szerző további könyvei

Vonnegut, Kurt

Amerikai regényíró és esszéista. Munkásságának terjedelme szerint a kevéssé termékeny írók közé tartozott: tizennégy regény, háromkönyvnyi elbeszélés, pár esszé- és visszaemlékezés-kötet fűződik nevéhez, ez azonban írói értékén nem változtat. Humanista (szekuláris humanizmus) világnézete, bölcs társadalombírálata, kritikus, de ugyanakkor a kíméletlenségig őszinte egyénisége, szarkasztikus humora, valamint sajátos hangulat- és világteremtő képzelete (például Kilgore Trout, bokononizmus) vitathatatlanul a legnagyobb hatású 20. századi irodalmi egyéniségek közé emelte. Ellenlábasai szerint alapvetően kommunisztikus, Amerika- és kereszténységellenes eszmeisége – népszerűségével párosulva – felelőssé tehető a 20. század vége amerikai társadalmában bekövetkezett morális válságért

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja