Tovább olvasom

Bukowski, Charles

Hollywood

Trubadúr Könyvek
starsBetöltés...

 

Fordította: Pritz Péter
Megjelenés dátuma: 2017-04-06
Terjedelem: 295 oldal

 

Súly: 330 gramm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789632278780
2 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

„Aztán eljött a nagy pillanat. Rátettem az írógépet az asztalra, befűztem a papírt, és gépelni kezdtem. Működött az írógép. És rengeteg hely volt még a hamutartónak, a rádiónak és az üvegnek. Ne hagyják, hogy bárki is mást mondjon. Az élet 65 évesen kezdődik” – írja Charles Bukowski Hollywood című regényében, mely eredetileg 1989-ben jelent meg. Amerika egyik legvitatottabb írója, a nyomornegyedek koszorús költője 65 éves volt, amikor élete első házát megvette. Abból a pénzből sikerült tető alá hoznia magát, amit az 1987-ben bemutatott Törzsvendég című film forgatókönyvéért kapott. Az alkotás saját fiatalkora néhány jellegzetes, lecsúszott, költőien kaotikus napját örökíti meg, a Hollywood című – magyarul második kiadásban, új fordításban megjelenő – kötet, amely önmagában is egy film, pedig azt, hogy milyen viszontagságos, tanulságos, szórakoztató és extrém módon született meg a forgatókönyv és a film.

–És mi a helyzet veled?
– Hogy érted, hogy mi a helyzet velem?
– Neked nem fogja Hollywood elkapni a töködet?
– Kizárt.
– Híres utolsó szavak?
– Nem, híres első szavak.

Kategória:

„Sarah-t azért küldték az istenek, hogy tíz évvel meghosszabbítsa az életemet. Folyton a guillotine felé tereltek, aztán az utolsó pillanatban mindig kivették alóla a fejem. Nagyon furcsák ezek az istenek. Most meg arra tereltek, hogy forgatókönyvet írjak. Amihez nem volt kedvem. Persze azt tudtam, hogy ha megírnám, akkor jó lenne. Nem nagyszerű, de jó. A szavakhoz nagyon értettem.”

A szerző további könyvei

Bukowski, Charles

Charles Bukowski (1920-1994) egy kicsit kilóg a huszadik század amerikai irodalmából. Versei alapján a beatköltők közé sorolták, de ő soha nem volt harcias. Önéletrajzi ihletésű regényeiben, amelyeknek főszereplője alteregója, Henry Chinaski, nagyrészt az amerikai társadalom lecsúszott figuráiról írt, nyersen, őszintén, húsbavágó humorral és bölcsességgel. Alkoholista, napról napra élő, kompromisszumokat nem ismerő életmódja miatt sokan rajongtak és rajonganak érte, de ő köszönte, nem kért belőle, sőt, ha lehetett, kerülte a rajongóit (kivéve, ha azok nők voltak), az embereket és főleg az írókat. Charles Bukowskinak mára világszerte kultusza lett, beleértve Magyarországot is.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja