Tovább olvasom

Platón

A lakoma. Szókratész védőbeszéde – Helikon Zsebkönyvek 110.

Helikon Zsebkönyvek
starsBetöltés...

 

Fordította: Telegdi Zsigmond, Devecseri Gábor
Megjelenés dátuma: 2021-10-07
Terjedelem: 144 oldal

 

Méret: 110 x 180 mm
Kötés: KARTONÁLT
ISBN: 9789634795407
1 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A lakomában Szókratész a tragédiaköltők társaságában az egyik ősi istennek: Erósznak tiszteleg. A szerelem istenének azonban két megjelenési formája is van: az egyik az égi Erósz, Aphrodité Úrania fia, aki az erények szolgálatában áll, a másik viszont Aphrodité Pandémosz (a „közönséges”) sarja, aki csak a közönséges, testi szerelmet részesíti előnyben. Platón dialógusában szó esik az ember kettős (férfi és női) természetéről, továbbá a nemek történelmi korok előtti szétválásáról is.
A Szókratész védőbeszéde azt a Kr. e. 399-ben lefolyt „koncepciós pert” ismerteti Szókratész szemszögéből, amelyben a sokak által bölcsnek tartott filozófust komédiaköltők mint közjogi vádlók a hitetlenség és a fiatalság megrontásának bűnével vádolnak. Szókratész mindvégig az igazság szemszögéből érvel, nem törődve a – valószínűleg politikai megrendelésre már előkészített – halálbüntetés egyre valószínűbb ítéletével.

Én halni indulok, ti élni; de hogy kettőnk közül melyik megy jobb sors elé, az mindenki előtt rejtve van, kivéve az Istent.

A szerző további könyve

20%
Platón
Phaidón – Helikon Zsebkönyvek 120.
starsBetöltés...

1999 Ft 1599 Ft

A szerkesztő ajánlja