Tovább olvasom

Isaacson, Walter

Leonardo da Vinci – A zseni közelről

starsBetöltés...

 

Fordította: Falcsik Mari
Megjelenés dátuma: 2018-11-26
Terjedelem: 648 oldal

 

Méret: 155 x 235 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634790341
6 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Leonardo bámulatos jegyzetfüzeteinek több ezer oldalát, s szintúgy az életét és munkásságát érintő legújabb felfedezéseket feldolgozva Walter Isaacson megírta azt a könyvet, amely nemcsak összefoglalja meglévő ismereteinket minden idők legsokoldalúbb zsenijéről, hanem igyekszik a titkot is megfejteni: miből fakad ez a szárnyaló kreativitás? Leonardo tudományos munkássága, ahogy azt a szerző számtalan példán át meggyőzően bemutatja, elválaszthatatlan művészi zsenijétől; s mindkettőt olyan tulajdonságok táplálták, melyeket mindannyian fejleszthetünk magunkban: mint a szenvedélyes kíváncsiság, a gondos megfigyelés és a féktelen, játékos fantázia.

Leonardo alkotta minden idők két leghíresebb festményét, az Utolsó vacsorát és a Mona Lisát; ám ő önmagát legalább annyira tekintette tudósnak és mérnöknek. Néha már rögeszméssé váló szenvedéllyel kutatta az emberi anatómiát, a szív működését, botanikai, geológiai, optikai és ezerféle egyéb tanulmányokat folytatott, új fegyvereket tervezett… és repülni vágyott ember alkotta szerkezettel. Matematikailag vizsgálta az optikát, tanulmányozta a fény útját a szaruhártyán át, majd a változó perspektívák illúzióját alkotta meg az Utolsó vacsorán, amely ugyanakkor bámulatosan gazdag festmény-elbeszélés a bibliai történetről, és felülmúlhatatlanul mély Jézus-ábrázolás.

Isaacson Leonardo minden nagy művét elemzi ebből a nézőpontból: ahogy a tudományos elme és az érző lélek együtt hozta létre az alkotás csodáját. Részben ez volt a leonardói zsenialitás receptje; részben pedig a különcsége – rengeteg dologban volt ő más, mint az emberek többsége: fattyú volt, vegetáriánus, homoszexuális, balkezes, gyakran támadtak eretnek gondolatai, és – az ő korában még egészen rendkívüli módon – nem tisztelt semmilyen tekintélyt: mindenről a saját szemével, a saját eszével, gyakran leleményes kísérletek révén akart meggyőződni.

„Rengeteget olvastam Leonardóról az évek során, de ez az első könyv, amely élvezetesen tárgyalja életének és munkásságának minden oldalát. Végre komplex személyiségnek látjuk Leonardót, és megértjük, mitől volt olyan különleges.”

Bill Gates

A szerző további könyvei

20%
Walter Isaacson
Einstein
starsBetöltés...

5999 Ft 4799 Ft

Isaacson, Walter

Walter Isaacson (sz. 1952) amerikai író, újságíró és történész. Az Aspen Intézet vezetője, a CNN elnöke és a Time magazin szerkesztője. A tudomány és politika történetének olyan meghatározó alakjairól írt nagy sikerű életrajzokat, mint Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Benjamin Franklin és Henry Kissinger. 2011-ben jelent meg az Apple elnökéről, Steve Jobsról szóló könyve, melyet 47 nyelvre fordítottak le, és amellyel 2012-ben elnyerte a rangos Gerald Loeb-díjat.

 

A szerzőtől a Helikon Kiadónál megjelent:

Leonardo da Vinci – A zseni közelről

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja