Tovább olvasom

Apter, Jeff

Magasfeszültség – Angus Young élete

Trubadúr Könyvek
starsBetöltés...

 

Fordította: Bajtai Zoltán
Megjelenés dátuma: 2018-04-12

 

Méret: 165 x 235 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789632279770
3 999 Ft3 199 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

Angus Young, az AC/DC egyik alapítója, a banda utolsó megmaradt eredeti tagja több mint negyven éve arca, hangja és néha kivillantott csupasz alfele a legendás ausztrál rockzenekarnak.
Védjegyének számító iskolai egyenruhájában, nyakában ikonikus Gibson SG gitárjával Angus hosszú utat járt be, mire zenekarának külvárosi kocsmákban adott korai fellépései végül több tízezres stadionkoncertekké nőtték ki magukat, ő maga pedig egy emigráns skót munkáscsalád ismeretlen gyermekéből a hard rock világhírű gitárosává lett. A Magasfeszültség az első olyan könyv, amely kizárólag Angus alakjára koncentrálva meséli el a zenekar viszontagságokkal és sikerekkel teli kalandos történetét, magával ragadó részletességgel bemutatva, ahogyan Angus egyedülálló gitárjátéka, fáradhatatlan színpadi energiája és csillapíthatatlan sikeréhsége évtizedeken át nem csak egyben, de egyúttal a rockzene csúcsán is tartotta az AC/DC-t.

Angus Young 1955-ben született Glasgowban. Ötéves kora óta gitározik, és szemmel láthatóan nem tervezi abbahagyni. Családjával 1963-ban költözött át Ausztráliába, tíz évvel később bátyjával, Malcolmmal itt alapították meg az AC/DC-t, minden idők egyik legnagyobb rockzenekarát, egyúttal legjövedelmezőbb zenei vállalkozását. Számos halhatatlan szám szerzője, a rock legjobb húrnyűvőit felvonultató toplisták állandó szereplője, valamint összetéveszthetetlen színpadi kiállású, fáradhatatlan showman. Ha épp nem a világot jelentő deszkákat szántja fel korát meghazudtolva, alteeni otthonában él és gitározik – bár számára a kettő egy és ugyanaz.

Egyszer taxival tartottak valahová, amikor a sofőr megkérdezte, hogy mi a zenekar neve.
– AC/DC – felelte Malcolm.
Kis szünet után a taxis belenézett a visszapillantó tükörbe, és megkérdezte:
– Tudjátok, hogy ez mit jelent, ugye?
– Nem tudjuk – rázta a fejét Malcolm. – Miért, mit jelent?
– Azt jelenti, hogy buzi.
– Balhét akarsz, haver?! – csattant fel Malcolm.
A taxis azonban váltig állította, hogy komolyan beszél, és hogy az AC/DC a szlengben a biszexualitásra utal.
„A picsába…” – gondolták a fiúk.
Minthogy azonban nem merült fel jobb ötlet, a név maradt, jóllehet később is származott belőle néhány félreértés.

Apter, Jeff

Jeff Apter ausztrál író és újságíró, több mint húsz, javarészt zenei témájú könyv szerzője. Olyan világhírű előadók életrajzát jegyzi, mint Dave Grohl (ex-Nirvana, Foo Fighters), a Red Hot Chili Peppers, a The Cure, Keith Urban vagy Gwen Stefani (No Doubt). Négy évig a Rolling Stone Australia magazin munkatársa volt. Szellemíróként többek között Mark Evans, az AC/DC egykori basszusgitárosának memoárjában is közreműködött. Legutóbbi kötete, a Magasfeszültség Ausztráliában bestseller lett. Jelenleg Új-Dél-Walesben él családjával.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja