Tovább olvasom

Smith, Zadie

Menekülés New Yorkból


starsBetöltés...

 

Fordította: M. Nagy Miklós
Megjelenés dátuma: 2021-04-20
Terjedelem: 288 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
ISBN: 9789634794509
3 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Zadie Smith bámulatosan tud önmagáról írni, ha épp a manapság oly divatos autofikció műfaját műveli – s ilyenkor azt érezzük, hogy egy nagyon okos, kedves és megértő nő társaságát élvezhetjük. Zadie Smith elképesztő érzékkel tud belebújni mások bőrébe – mondjuk, egy transzvesztitáéba, aki épp új fűzőt akar vásárolni magának. Zadie Smith szuggesztív erővel tudja elképzelni a közeljövőt – azt a világot, ahol a high-tech elitje már alig érintkezik a hétköznapi emberek lepusztult világával. Zadie Smith imádja a popkultúrát, s így különös élvezettel képzeli magát Michael Jackson alakjába, aki 2001. szeptember 11-én kimenti New Yorkból Marlon Brandót és Elizabeth Taylort. Zadie Smith imád játszani a nyelvvel, és nem fél attól sem, hogy időnként azt tegye, amit ma már nagyon kevesen: hogy meghökkentő kísérleti szövegeket alkosson. De félni ettől sem kell (mármint olvasóként): Zadie Smith nagyon tud figyelni arra, hogy együtt játszhassuk vele azt az élvezetes, néha könnyűnek tűnő, néha bonyolultabb játékot, amit irodalomnak nevezünk.

Az angol apától és jamaicai anyától 1975-ben Londonban született Zadie Smith 25 éves volt első regénye, a Fehér fogak megjelenésekor. A könyv számos díjat nyert, s 2002-ben négyrészes tévésorozat is készült belőle. Ma már a kortárs brit irodalom egyik legsikeresebb, legolvasottabb (több mint 40 országban megjelenő) szerzője; regényíróként, novellistaként és esszéíróként is bravúros művek alkotója.

Férjével és két gyermekével ma már főként New Yorkban él (egyetemen tanít), s így a brit, az amerikai és a jamaicai élet egyaránt jelen van az írásaiban, melyek ugyanakkor a klasszikus és kortárs világirodalomból és korunk popkultúrájából is táplálkoznak.

Kategória:

„Zadie Smith nem ismer félelmet. Első elbeszéléskötete stílusosan felszolgált leves, mely meghökkentően különböző összetevőkből áll. Kísérletezik a formával, a nyelvvel, mindenféle hipotézisekkel, az abszurddal. Autofikció csipetkéit és spekulatív fikció darabkáit mixeli össze és fűszerezi aktuális eseményekkel… Smith a legjobb formáját futja ebben a könyvben: a lebilincselő sztorik teli vannak érzékeny megfigyelésekkel és társadalmilag releváns meglátásokkal.”

The Washington Post

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
Zadie Smith
Fehér fogak

5999 Ft 4799 Ft 20%


starsBetöltés...
Sugallatok

2499 Ft 1999 Ft 20%

starsBetöltés...
Zadie Smith
Swing Time

4299 Ft 3439 Ft 20%

Smith, Zadie

Az angol apától és jamaicai anyától 1975-ben Londonban született Zadie Smith, a kortárs brit irodalom egyik legsikeresebb, legolvasottabb (több mint 40 nyelven megjelenő) szerzője 25 éves volt első regénye, a Fehér fogak megjelenésekor. A könyv számtalan díjat nyert, s 2002-ben négyrészes tévésorozat is készült belőle. Miután befejezte tanulmányait a cambridge-i King’s College-ban, az írónő a Columbia Egyetemen, majd a New York-i Egyetemen kapott tanári állást. Zadie Smith férjével és két gyermekével jelenleg részben New York Cityben, részben Londonban él.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja