Tovább olvasom

Hrabal, Bohumil

Őfelsége pincére voltam – Helikon Zsebkönyvek 88.

Helikon Zsebkönyvek
starsBetöltés...

 

Fordította: Varga György
Megjelenés dátuma: 2020-07-30
Terjedelem: 284 oldal

 

Méret: 110 x 180 mm
Kötés: KARTONÁLT
ISBN: 9789634793977
1 799 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A legenda szerint Hrabal tíz korsó sörért „vette meg” regényének címét valamelyik kocsmai ivócimborájától. Ez igen jutányos ár, ha figyelembe vesszük, hogy a Sörgyári capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok mellett az Őfelsége pincére… a világszerte méltán népszerű cseh író leghíresebb könyve. (E három regényt egyébként az is összekapcsolja, hogy mindegyikből Jiří Menzel forgatott nagy sikerű filmet.)

Hrabal 1971-ben tizennyolc nap alatt írta meg Jan Díte, a cseh – vagy inkább általánosabban a közép-európai – kisember tragikomikus történetét, ám műve közel húsz éven át csak szamizdat formájában volt hozzáférhető, s legálisan csak 1989-ben jelenhetett meg. A milliomosok irigyelt kasztjába eljutni kívánó, a történelem viharaiban ügyesen lavírozni próbáló kis pikolófiú életének mulatságosan groteszk – és nemritkán buja – epizódjait leíró Hrabal e művében ugyanazzal a kajánsággal gúnyolja ki a nácizmust és a kommunizmust, ám regénye egyúttal az élet szépségét, az egyszerű örömök nyújtotta boldogságot is megmutatja.

Kategória:

Úgy jöttem, mint egy pikolófiú, aki virslit árul az állomáson, és úgy távoztam, hogy több voltam, mint bármelyik úr az Arany Prága törzsasztalánál…

A szerző további könyvei

20%
Bohumil Hrabal
Sörgyári capriccio – Helikon Zsebkönyvek 114.
starsBetöltés...

1999 Ft 1599 Ft

Hrabal, Bohumil

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja