Tovább olvasom

Karinthy Gábor

Összegyűjtött versek

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-04-11
Terjedelem: 344 oldal

 

Méret: 110 x 185 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634791232
3 499 Ft2 799 Ft
Nincs készleten

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

Karinthy Gábor olyan úton járt, amelyhez nem volt elég erőssé edzve, ugyanakkor a pillanatban való örökös, önfeledt gyönyörködést sem tette lehetővé az a prolongált, időtlen gyötrelem, a jelentés nélküli, nyomasztó atmoszférának az az állandósága, amely osztályrészül jutott neki. De paradigmatikus következetességgel járt ezen az úton, amelyen „végigmenni” talán nem is lehet, mert közben vagy a költészet fogy el, vagy az élet.

Karinthy Gábor munkássága előtt a magyar költészet napjára megjelenő válogatáskötettel tisztelgünk.

Karinthy Gábor (1914–1974) csodagyerekként indult a Nyugat harmadik nemzedékéből, de pályáját derékba törte a skizofrénia, a depresszió – az ördöggörcs. A versírást azonban sosem hagyta abba, kötetünkben az eddig ismert kilencvenkét verse mellett csaknem nyolcvan olyan olvasható, amely önálló verseskönyvben most jelenik meg először.

A verseket összegyűjtötte, szerkesztette, a jegyzeteket és a kísérőtanulmányt írta Kőrizs Imre

Kategória:

Mint föld csuszamlik ferdén talp alól,
Siklik le saját életem…
Hátamra nyomja hűvös tenyerét
És hintáztat a félelem…

(Éjfél)

Karinthy Gábor

Karinthy Gábor (1914–1974) csodagyerekként indult a Nyugat harmadik nemzedékéből, de pályáját derékba törte a skizofrénia, a depresszió – az ördöggörcs.

Szendrő József, utóbb Szilágyi Endre és Benedek István által szerkesztett, sokszorosított lap, a Hangszóró rendszeres munkatársa volt. Versei a Nyugatban és a Szép Szóban jelentek meg. 1937-ben jelent meg első önálló verses kötete Étel és ital címmel. Édesapja halála és az 1944-es nyilas üldözések megviselték amúgy is gyenge idegzetét. 1946-tól két évet még a Fővárosi Könyvtárban dolgozik, deeEgyre gyakrabban jelentkező hallucinációi és kényszerképzetei miatt végül 1952-ben az Intaházai Munkaterápiás Intézetbe kerül barátja, Benedek István gondozása alá. 1973-ban Bánat címmel jelent meg gyűjteményes kötete.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja