Tovább olvasom

Nabokov, Vladimir

Pnyin


starsBetöltés...

 

Fordította: Hetényi Zsuzsa
Megjelenés dátuma: 2021-03-18
Terjedelem: 248 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
ISBN: 9789634792932
2 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Kellemes komédia egy kissé habókos orosz emigráns professzorról, aki reménytelen küzdelmet folytat az angol nyelvvel éppúgy, mint a szívével (mely balgán szeret és baljósan beteg). A Pnyin bizonnyal e látszólagos kellemessége – és sajátos humora – révén lett Nabokov egyik legnépszerűbb regénye. Meg azért is, mert főhőse, Pnyin professzor a szerző legszerethetőbb alakja: a narrátor (vajon ki ő?) kigúnyolhatja, de a karikatúrán át mégis érezzük benne az eleven embert és a művészt (vagy legalábbis igazi műértőt, ami majdnem ugyanaz).

S közben – míg mosolygunk az egyetemi kampuszon csetlő-botló orosz irodalmár amerikai viszontagságain – a mulatságos portré mögül itt-ott felsejlik az orosz kommunizmusból való menekülésnek, az otthon és a haza elvesztésének keserűsége, a holokauszt borzalma és egy egész új, otromba gépekkel és automatákkal teli világ fenyegetése is.

 

A regény új fordítását Hetényi Zsuzsa Füst Milán-díjas műfordító és Szépíró-díjas irodalomtörténész, a Nabokov regényösvényein című monográfia szerzője készítette.

Kategória:

„Felejteni kell, mert nem lehetett azzal a gondolattal élni, hogy ezt a kecses, törékeny, finom fiatalasszonyt – akinek olyan szeme volt, olyan mosolya, azokkal a kertekkel és havas tájakkal a múltjában – marhavagonba zárták, megsemmisítőtáborba vitték, és megölték a szívébe fecskendezett fenollal, abba a gyöngéd szívébe, amelynek dobogását az ember ajkai alatt hallotta a múlt ködében.”

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
Gyér világ

3999 Ft 3199 Ft 20%


starsBetöltés...
Vladimir Nabokov
Nevetés a sötétben

3599 Ft 2879 Ft 20%


starsBetöltés...
Vladimir Nabokov
Lolita

4499 Ft 3199 Ft 29%


starsBetöltés...
Vladimir Nabokov
Meghívás kivégzésre – Helikon Zsebkönyvek 69.

1499 Ft 1199 Ft 20%

Nabokov, Vladimir

VLADIMIR NABOKOV Szentpéterváron született 1899-ben. Kényszerű emigrálása után Cambridge-ben szerzett diplomát, majd Németországban élt, ahol elkezdődött ragyogó írói pályafutása. 1940-ben feleségével az Egyesült Államokba költözött, ahol orosz és világirodalmat tanított különböző egyetemeken. 1961-től – miután a Lolita meghozta számára a világhírt – a svájci Montreaux-ben élt egy szállodában, és itt hunyt el 1977-ben.

Élete első felében oroszul, a másodikban angolul írt – mindkét nyelven remekműveket alkotva.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja