Tovább olvasom

Rushdie, Salman

Szégyen

starsBetöltés...

 

Fordította: Falvay Mihály
Megjelenés dátuma: 2018-09-03
Terjedelem: 444 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634790204
3 999 Ft3 199 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Szufijá Zinóbiá elsőszülöttként szégyent hozott a családjára: fiúnak kellett volna születnie. Ezért szeretet nélkül nő fel. Beszédre képtelen, érzelmeit csupán pirulással, lángoló arcbőre színével tudja kifejezni. Mivel nem képes hazug álcát ölteni, a világ kiveti magából, és ő vérengző vadállattá válik, aki védtelenekre támad…

Salman Rushdie harmadik regénye kegyetlen látlelet Pakisztánról, amely „nem Pakisztán, vagyis nem teljesen az – írja a szerző. – Két ország, egy valós és egy fiktív létezik egyazon, vagyis csaknem egyazon területen. Az én történetem, az én fiktív országom, mint jómagam is, valamilyen szöget zár be a valósággal. A magam részéről szükségesnek tartom ezt a kis defókuszálást, amelynek értéke egyébként természetesen vitatható. Én úgy látom, hogy nem csupán Pakisztánról írok.”

A Szégyen a második része Az éjfél gyermekeivel kezdődő és A sátáni versekkel záruló trilógiának.

Kategória:

Az úgynevezett iszlamista „fundamentalizmus” Pakisztánban nem a népből indul ki. Fölülről erőszakolják rá a népre. Autokratikus rendszerek mindig is kedvvel pufogtatnak vallásos frázisokat, mert az emberek tisztelik az ilyen nyelvezetet, s nem szívesen mondanak ellent, így támogatja a vallás a diktátort; körülveszi a hatalom szavaival, olyan szavakkal, melyeket a nép nem akar hitelvesztettnek, elértéktelenedettnek, megcsúfoltnak látni.
De a kényszertáplálásnak mindenképp csődöt kell mondania. Az ember előbb-utóbb belebetegszik, elveszíti a hitbe vetett hitét, ha a vallásos hitet nem is, de a hitet mint az állam alapját feltétlenül, és akkor bukik a diktátor, és kiderül, hogy magával rántotta Istent is, és oda a nemzet önigazolását szolgáló mítosz. S az ilyen állapotból csak két kiút nyílik: a széthullás vagy egy új diktatúra... nem is, van azért egy harmadik út, nem leszek annyira borúlátó, hogy eleve tagadjam a lehetőségét. A harmadik út: új mítosszal pótolni a régit. Íme, három ilyen mítosz, mindhárom raktárról kapható, azonnali szállítással: szabadság, egyenlőség, testvériség.
Melegen ajánlhatom őket.

A szerző további könyvei

Rushdie, Salman

Salman Rushdie 1947-ben, nyolc héttel India függetlenségének kikiáltása előtt született Bombayban. Tizennégy éves korától Angliában végezte tanulmányait, Cambridge-ben történésznek tanult. 1981-ben Az éjfél gyermekeivel robbant be az irodalmi köztudatba. Olyannyira, hogy azonnal meg is kapta érte a Booker-díjat, sőt huszonöt esztendővel később, amikor az összes addigi nyertest versenyeztették, még az úgynevezett Bookerek Bookerét is.

A sátáni versek 1989-es megjelenése után Homejni iráni ájatulláh kimondta rá a halálos ítéletet, a fatvát, ami után a szerző egy évtizeden át védőőrizetben élt.

2000 óta Rushdie New Yorkban él, s ma már indiai-angol-amerikai írónak nevezhetjük – vagy egyszerűen a világirodalom egyik legnagyszerűbb mesélőjének.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja