Tovább olvasom

Hrabal, Bohumil

Szigorúan ellenőrzött vonatok – Helikon Zsebkönyvek 118.

Helikon Zsebkönyvek
starsBetöltés...

 

Fordította: Zádor András
Megjelenés dátuma: 2022-04-14
Terjedelem: 96 oldal

 

Méret: 110 x 180 mm
ISBN: 9789634798354
1 699 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Az 1965-ben megjelent Szigorúan ellenőrzött vonatok Bohumil Hrabal egyik legismertebb műve, amelynek népszerűségét az 1966-ban bemutatott, azonos című Menzel-film csak tovább növelte. A kisregény filmes adaptációja elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat, és nem mellékesen meghozta Hrabalnak a megérdemelt világhírt.

A cseh író a II. világháború idején egy ideig vasúti forgalmistaként dolgozott, s akkori élményei szolgáltak nyersanyagul ehhez a szintén a háborús években játszódó, egy jelentéktelen vasútállomás dolgozóinak hétköznapjait bemutató groteszk és tragikus történethez. Miközben a mű főhőse és narrátora, a világra ártatlanul rácsodálkozó fiatal segédforgalmista beszámol a környezetében tapasztalt bizarr és/vagy humoros eseményekről, a háttérben felsejlik a németek által megszállt ország tragédiája. Az állomás békés, szinte eseménytelen életében még a német katonáknak utánpótlást szállító (szigorúan ellenőrzött) vonatok áthaladása sem okoz különösebb izgalmat – legalábbis addig, amíg a cseh ellenállás meg nem szervezi az egyik ilyen szerelvény felrobbantását…

Kategória:

„Szóval Hubička forgalmi tiszt úr az éjszakai szolgálat alatt az asztalra döntötte Zdeničkát, felhúzta a szoknyáját, és az állomásunk minden bélyegzőjét sorba rányomta a fenekére. Még a keletbélyegzőt is!”

A szerző további könyvei

20%
Bohumil Hrabal
Sörgyári capriccio – Helikon Zsebkönyvek 114.
starsBetöltés...

1999 Ft 1599 Ft

20%
Bohumil Hrabal
Őfelsége pincére voltam – Helikon Zsebkönyvek 88.
starsBetöltés...

1799 Ft 1439 Ft

Hrabal, Bohumil

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja