Tovább olvasom

Hertmans, Stefan

A fordult szív


starsBetöltés...

 

Fordította: Fenyves Miklós
Megjelenés dátuma: 2021-04-12
Terjedelem: 416 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
ISBN: 9789634793687
4 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A 19. század végén a kairói Ben Ezra zsinagógából egyedülálló dokumentumok gyűjteménye látott napvilágot, köztük egy rejtélyes levél, melyben Moniou rabbija egy prozelita asszony tragikus sorsáról számol be az első keresztes hadjárat időszakában.

Stefan Hertmans ebből a forrásból kiindulva írja meg regényét, amely egyszerre varázsol a középkorba, és vet fel mai erkölcsi kérdéseket. Egy normann származású keresztény nő beleszeret egy zsidó fiatalemberbe, és hátrahagyja egész addigi életét: vagyonát, nemesi nevét, hitbeli meggyőződését. Franciaországot átszelve a fiú családjához, Provence-ba menekülnek üldözőik elől, ám csak ideiglenesen lelnek menedékre – 1095-ben II. Orbán pápa háborút hirdet a Szentföld visszaszerzésére, fellángolnak a régóta izzó vallási ellentétek. A Moniou izraelita közösségét sújtó véres pogrom hatására a lány újabb viszontagságokkal teli utazásra kényszerül: ezúttal Jeruzsálem felé, hogy a keresztes hadakat követve visszaszerezze elrabolt gyermekeit.

Csaknem ezer évvel később az ő útját ismétli meg maga a szerző. Elbeszélésében a két messzi világ egymásra vetül, feltárva mindazt, ami az idők során megváltozott, és láthatóvá téve azt a keveset, ami megmaradt…

A fordult szív magával ragadó történet kiszolgáltatottságról és bátorságról, gyűlöletről és szeretetről – és mindenekelőtt az emlékezés fontosságáról.

Kategória:

„Felfogja ez a lány, mibe kezdett? Nyilvánvalóan nem. Hiszen ő az, akinek bolygót, sőt időszámítást kell váltania. Fejest ugrik a bizonytalanba, vakon és izgatottan, óvatlanul és mit sem sejtve. Ezért a szempárért és ezért a kis szakállért teszi, ezért a mosolyért és ezért a furcsa hangulatért, ezért a sárga kalpagért a fiú feje búbján, az ismeretlenért és az őt végzetesen magába szippantó kalandért, az egész vakító káprázatért, amely felhőbe borítja összezavart fejét. Meglátta a fehér unikornist, és most beleveti magát a régi tilalmak sűrűjébe.”

Hertmans, Stefan

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja