Tovább olvasom

Orwell, George

1984 – Helikon zsebkönyvek 84.

Helikon Zsebkönyvek
starsBetöltés...

 

Fordította: Szíjgyártó László
Megjelenés dátuma: 2020-02-17
Terjedelem: 416 oldal

 

Méret: 110 x 180 mm
ISBN: 9789634794394
1 984 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

Hogy Orwellnek ez a kevéssel a II. világháború vége után született regénye milyen „veszélyes” mű, már abból a tényből is látszik, hogy Magyarországon a rendszerváltásig kizárólag szamizdat formában volt hozzáférhető, s első legális kiadását csak 1989-ben vehették kézbe a hazai olvasók. A XX. század totalitárius államai és a hidegháború paranoiája ihlette műből egy olyan jövőkép rajzolódik ki, melyben a mindenható Párt folyamatosan újraírja a történelmet, és a hagyományos angol nyelv lerombolásával, illetve a „káros” gondolatok megszületését lehetetlenné tevő újbeszél kidolgozásával a polgárok gondolkodását is korlátok közé szorítja. A szerző nevét világszerte ismertté tevő disztópia számos mondata vagy mozzanata az egyetemes kultúra részévé vált, Big Brother alakja pedig még a show-bizniszben is felbukkant…

Kategória:

„Aki, uralja a múltat – hirdette a Párt jelmondata –, az uralja a jövőt is; aki uralja a jelent, az uralja a múltat is.”

A szerző további könyvei

starsBetöltés...
Állatfarm (illusztrált)

3999 Ft 3199 Ft 20%

starsBetöltés...
1984 – képregény

3999 Ft 3199 Ft 20%

Orwell, George

Angol író, kritikus, újságíró. Eredeti neve Eric Arthur Blair. Apja indiai gyarmati tisztviselő volt. Orwell Angliában nevelkedett, elemi iskoláit itt végezte. Miután nem sikerült egyetemi ösztöndíjat szereznie, visszatért Indiába, ahol 1922-től a burmai gyarmati rendőrségnél helyettes felügyelőként dolgozott. 1927-ben azonban az angol gyarmati politikától megundorodva kilépett a rendőrségtől. Miután visszatért Angliába, elhatározta, hogy megismeri az alsóbb társadalmi osztályok életét. Mindenféle munkát vállalt Londonban és Párizsban. 1929-től tanításból és újságírásból próbált megélni. Ekkor határozta el végleg, hogy író lesz. Írói vezetéknevének 1933-ban egy otthonukhoz közeli folyó nevét választotta, és ettől kezdve George Orwell néven publikálta műveit. A szegénységről való személyes tapasztalatai ihlették 1933-ban megjelent első kötetét, a Csavargóként Párizsban, Londonban című élménybeszámolóját. 1934-ben jelent meg első regénye, a brit gyarmatosítás rendszerét élesen bíráló Tragédia Burmában. 1936-ban egy baloldali kiadó, a Left Book Club felkérte, hogy készítsen riportot az észak-angliai elbocsátott bányászok nyomorúságos helyzetéről. Ennek eredményét, A wigani móló című riportkötetét a modern újságírás egyik alapműjének tartják.

1943-44-ben írta meg a Szovjetunió és a kommunista ideológia maró szatíráját nyújtó Állatfarmot. A szövetséges Szovjetuniót bíráló mű azonban a háború alatt nem, csak 1945-ben  jelenhetett meg. Ez hozta meg számára az igazi hírnevet. 1949-ben adták ki világhírű negatív utópiáját, az 1984-et, mely egy jövőbeli totális diktatúra világában játszódik. Orwell néhány hónappal a regény megjelenése után, 1950. január 21-én halt meg tüdőbajban.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja