Tovább olvasom

Ackermann Sándor

Putyin játéka – Oroszország és a futball

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2018-05-25
Terjedelem: 272 oldal

 

Méret: 144 x 223 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789634790365
3 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

Akárhogyan és akármilyen szemmel nézzük a mai Oroszországot, csak egy kicsit kell közelebb menni hozzá, hogy lássuk, milyen izgalmas hely ez az újra formálódó birodalom: egyszerre félelmetes és reménykeltő, ahogy küzd benne a múlt, a kommunizmus kísértete és a szovjet idők iránti nosztalgia valami új, még talán definiálatlan szellemmel, ami jót is, rosszat is hozhat az oroszoknak – és az egész világnak.

A szerző – aki fiatal újságíró, az orosz kultúra szerelmese és sportrajongó – a futball, a politika és a gazdasági élet összefonódásán keresztül mutatja be ezt a világot. Nem véletlenül, hiszen a kilencvenes évek zűrzavara után Oroszország, önérzetét és erejét (úgy-ahogy) visszanyerve, egyre-másra rendezi a nagy világversenyeket, s most éppen ezek közül is a legnagyobbat: a labdarúgó-világbajnokságot.

Óriási kihívás ez Putyin rendszerének, és egyben lehetőség, hogy a szebbik arcát mutassa a világnak, miután a Krím annektálása, a kelet-ukrajnai háború és jó pár visszás törvény meghozatala után a Nyugat és Oroszország között már-már új hidegháború kezdődött.

A könyv kendőzetlenül mutatja be, ahogy a féldiktatórikus rendszer a sportot is a markában tartja, ahogy a dúsgazdag oligarchák – gyakran a hatalom kívánságára, sőt utasítására – öntik a pénzt a futballba, ahogy az orosz sportolókat szervezetten doppingolásra kényszerítik, s ahogy a sportlétesítmények építése során óriási összegek vándorolnak Putyin barátainak bankszámlájára.

De van a könyvben bőven foci is – bizarr sztorik a szovjet és orosz futball történetéből, nagy meccsek, legendás játékosok, sikerek és kudarcok…

„A szegénységben élő orosz emberek is láthatták, hogy az egyre erősödő országnak nincsenek pénzügyi gondjai, sőt: miközben az Európai Uniót pénzügyi problémák feszítik szét és teszik próbára, addig Oroszország nagyszabású világversenyeket rendez. A szervezésre fordított költségek pedig teljes mértékben másodlagosak a politikai vezetés számára. A garantált belpolitikai elismerésért hajlandó felvállalni a külföldi kritikákat. A Kreml most már biztosítja a pénzt, csak egyet kér: győzni mindenáron!”

Ackermann Sándor

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja