Tovább olvasom

Székely Éva

Sírni csak a győztesnek szabad!


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2020-03-27
Terjedelem: 208 oldal

 

Méret: 144 x 223 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634792307
3 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

„1941–45 között, az engem körülvevő, nem emberre méretezett borzalmak korában, amikor a világban az őrület uralkodott, számomra csak egy lehetőség maradt. Megéreztem, hogy a túlélés egyetlen módja, ha mániásan ragaszkodom gyerekkori álmom megvalósításához, nem törődve a környező világgal, vakon bízom a jövőben. Mindent meg kell tenni az olimpiai bajnokságért!” – írja Székely Éva, aki aztán meg is valósította álmát: 1952-ben, a helsinki olimpián aranyérmet szerzett. Könyve lebilincselő beszámoló arról, milyen elképesztő mennyiségű munka és mennyi elszántság kell egy ilyen győzelemhez. De sokkal több is annál, mert Székely Éva valóban embertelen körülmények között érte el sikereit: a második világháború alatt zsidó származása miatt nem versenyezhetett, és csodával határos módon maradt életben. 1956-ban pedig úgy szerzett ezüstérmet a melbourne-i olimpián, hogy nem tudhatta, mi történik otthon, a felbolydult Magyarországon, van-e még haza, ahová visszatérhet, és biztonságban van-e a kislánya, az akkor két és fél éves Andrea…

„Már semmit sem próbáltam megérteni, és sehova nem akartam többé tartozni. Készültem az olimpiára, hogy megmutassam, saját erőmből verem meg a világot, mint ahogy az iskolaudvarban megmutattam: nem hagyom magam. Megmutassam ott, ahol semmi más nem számít. Ahol nincs vallás, származás – csak teljesítmény. Szüleimet háromszor akarták kitelepíteni, csak miattam nem tették. Én pedig – készültem. Akkor már nem tartoztam sehova, csak vak, tehetetlen dühöt éreztem. Megmutatom!”

Székely Éva

Székely Éva, akit az ötvenes években „Pillangókisasszonyként” ismert a világ, az 1952-es helsinki olimpián aranyérmet nyert 200 méteres mellúszásban. Edzőként nagy sikereket ért el lányával, Gyarmati Andreával is, aki az 1972-es müncheni olimpián ezüst- és bronzérmet szerzett. 1981-ben, amikor először jelent meg önéletrajzi könyve, a Sírni csak a győztesnek szabad!, kiderült, hogy írónak is kiváló.

Székely Éva a Nemzet Sportolója; Floridában pedig beiktatták „az úszósport halhatatlanjai” közé.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja