Tovább olvasom

Roth, Philip

Akárki

starsBetöltés...

 

Fordította: Sóvágó Katalin
Megjelenés dátuma: 2018-10-30
Terjedelem: 128 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634790808
3 599 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Philip Roth 2006-os regénye egy életút lezárultával veszi kezdetét – nyitánya egy kis zsidó temetőben játszódik, ahol az elhunyt főszereplőt búcsúztatja a szerény létszámú, megrendült vagy éppenséggel közömbös rokonok alkotta gyásznép. Innen, a halál perspektívájából elevenedik meg a mindvégig névtelen férfi múltja: az ékszerész apa műhelyéhez kapcsolódó boldog gyermekévek, az újabb és újabb szerelmi kalandokra cserélt házasságok kudarcai, az egymást követő műtétek kálváriája, valamint a mind mélyebb magány uralta időskor mindennapos kihívásai. Bonctani perspektívából tárul fel „Akárki” profán sorsdrámája, egymásra vetítve élet- és kórtörténetet, a test kérlelhetetlen hanyatlását és a társas kötelékek visszafordíthatatlan erózióját.

A számos nagyregény alkotójaként híres Roth kisregénye súlyos és keserű írás: hétköznapiságában letaglózó – s egyben megrázó – történet…

Kategória:

„Korán felismerte, hogy a vallás hazugság, felháborítónak talált minden vallást, értelmetlennek, gyerekesnek tartotta babonás halandzsájukat, ki nem állhatta az egész infantilizmust, a gőgicsét, az igazakat és a bárányokat, a buzgó hívőket. Róla lepergett a hókuszpókusz a halálról meg Istenről, és az avatag képzelgések a mennyországról. Csak a testünk van, amely arra született, hogy éljen és meghaljon aszerint, ahogy az előttünk élő és haló testek elhatározták. Ha azt mondták volna, foglalja össze a filozófiáját, ez lett volna az – korán, ösztönösen rátalált, és noha kezdetleges volt, jól kifejezte a lényeget. Ha valaha önéletrajzot írt volna, ezt a címet adja neki: Egy hímnemű test élete és halála.”

A szerző további könyvei

starsBetöltés...
Amerikai pasztorál

4499 Ft 3599 Ft 20%


starsBetöltés...
Philip Roth
Összeesküvés Amerika ellen

4499 Ft 3599 Ft 20%

starsBetöltés...
Philip Roth
Sabbath színháza

4999 Ft 3999 Ft 20%

starsBetöltés...
Philip Roth
Apai örökség

3599 Ft 2879 Ft 20%

starsBetöltés...
Philip Roth
Leláncolt Zuckerman – Trilógia és epilógus

3999 Ft 3199 Ft 20%

Roth, Philip

Philip Roth 1997-ben az Amerikai pasztorál című regényével elnyerte a Pulitzer-díjat. 1998-ban a Fehér Házban átvehette a National Medal of Arts nevű, legmagasabb állami művészeti díjat, 2002-ben pedig az Amerikai Irodalmi és Művészeti Akadémia Aranymedálját, amelyet korábban többek között John Dos Passosnak, William Faulknernek és Saul Bellow-nak ítéltek oda. Kétszer nyerte el az Amerikai Nemzeti Könyvdíjat és Egyesült Államok Államok Országos Könyvkritikusi Körének díját, háromszor a PEN/Faulkner Awardot. 2005-ben az Összeesküvés Amerika ellen című könyvével elnyerte az Amerikai Történész Szövetség díját a „2003-2004-es év kiemelkedő amerikai témájú történelmi regényéért”, valamint W. H. Smith Awardot, amivel az egyetlen szerző lett a díj 46 éves történetében, aki kétszer is megkapta az elismerést.

2005-ben Philip Roth lett a harmadik élő amerikai író, akinek művei a Library of America gyűjteményes, irányadó kiadásában megjelentek. 2011-ben a Fehér Házban megkapta a National Humanities Medalt, valamint ugyanabban az évben a negyedik alkalommal kiosztott Nemzetközi Man Booker Díjat. 2012-ben Spanyolország legrangosabb irodalmi elismerését, Asztúria Hercege Díjat, 2013-ban pedig legmagasabb francia állami kitüntetést, a Francia Köztáraság Becsületrendjét vehette át.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja