Tovább olvasom

Roth, Philip

Apai örökség

starsBetöltés...

 

Fordította: Nemes Anna
Megjelenés dátuma: 2018-10-30
Terjedelem: 148 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634790815
3 599 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Philip Roth 1991-es műve a szerzőtől már ismerős témákat – úgy mint az öregség jelentette fájdalmas próbatételeket, a halállal való elkerülhetetlen szembenézést, a megannyi szakítópróbának kitett családi kötelékek újraértékelését – járja körül, teszi ezt azonban minden korábbinál hangsúlyosabb önéletrajzi vonatkozások mentén. Az Apai örökség az író agytumorban elhunyt idős édesapja utolsó éveit elmesélve nyújt megrázó látleletet arról, miképp alakulhatnak az apa-fiú kapcsolatok egy végzetes betegség árnyékában, illetve hogyan lehet (ha egyáltalán lehet) elfogadni annak tragédiáját, hogy azok, akik az életbe segítettek minket, a szemünk láttára távoznak lépésről lépésre a nemlétbe.

Roth magyar nyelven most először olvasható emlékirata megrendítő, pátosztól mentes, mégis empátiával teli számvetés azzal, mi marad ránk örökül halottaink után…

Kategória:

„Még sose volt olyan sírhatnékom, mint amikor kivettem a borítékból az apám agyáról készült képsorozatot. És nem azért, mert feketén-fehéren láttam az agyára rátörő daganatot, hanem egyszerűen azért, mert ez az ő agya, az apám agya, amivel olyan nyersen gondolkodik, olyan nyomatékosan beszél, olyan indulatosan érvel, olyan ötletszerűen dönt. Ez a szövet termelte ki aggodalmainak végtelen sorát, ez tartja fenn csökönyös önfegyelmét több mint nyolc évtizede, ez itt a forrása mindannak, ami kamaszként engem annyira frusztrált, ez kormányozta a sorsunkat annak idején, amikor apám mindenható volt és ő szabta meg nekünk, mi legyen.”

A szerző további könyvei

starsBetöltés...
Amerikai pasztorál

4499 Ft 3599 Ft 20%


starsBetöltés...
Philip Roth
Összeesküvés Amerika ellen

4499 Ft 3599 Ft 20%

starsBetöltés...
Philip Roth
Sabbath színháza

4999 Ft 3999 Ft 20%

starsBetöltés...
Philip Roth
Akárki

3599 Ft 2879 Ft 20%

starsBetöltés...
Philip Roth
Leláncolt Zuckerman – Trilógia és epilógus

3999 Ft 3199 Ft 20%

Roth, Philip

Philip Roth 1997-ben az Amerikai pasztorál című regényével elnyerte a Pulitzer-díjat. 1998-ban a Fehér Házban átvehette a National Medal of Arts nevű, legmagasabb állami művészeti díjat, 2002-ben pedig az Amerikai Irodalmi és Művészeti Akadémia Aranymedálját, amelyet korábban többek között John Dos Passosnak, William Faulknernek és Saul Bellow-nak ítéltek oda. Kétszer nyerte el az Amerikai Nemzeti Könyvdíjat és Egyesült Államok Államok Országos Könyvkritikusi Körének díját, háromszor a PEN/Faulkner Awardot. 2005-ben az Összeesküvés Amerika ellen című könyvével elnyerte az Amerikai Történész Szövetség díját a „2003-2004-es év kiemelkedő amerikai témájú történelmi regényéért”, valamint W. H. Smith Awardot, amivel az egyetlen szerző lett a díj 46 éves történetében, aki kétszer is megkapta az elismerést.

2005-ben Philip Roth lett a harmadik élő amerikai író, akinek művei a Library of America gyűjteményes, irányadó kiadásában megjelentek. 2011-ben a Fehér Házban megkapta a National Humanities Medalt, valamint ugyanabban az évben a negyedik alkalommal kiosztott Nemzetközi Man Booker Díjat. 2012-ben Spanyolország legrangosabb irodalmi elismerését, Asztúria Hercege Díjat, 2013-ban pedig legmagasabb francia állami kitüntetést, a Francia Köztáraság Becsületrendjét vehette át.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja