Tovább olvasom

Pamuk, Orhan

Isztambul

starsBetöltés...

 

Fordította: Nemes Krisztián
Megjelenés dátuma: 2018-09-12
Terjedelem: 400 oldal

 

Méret: 144 x 223 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634790211
4 999 Ft3 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Pamuk memoárregénye egy történelemmel, rejtélyes hangulattal és művészi érzékenységgel átitatott város káprázatos portréja, egy letűnt civilizáció nosztalgikus megidézése és meditáció az élet legintimebb kérdéseiről.

A városportré egyben önarckép is: miközben a szerző Isztambul különös sorsán mereng, régi metszeteket és fényképeket nézegetve megidézi birodalmi múltját, fájdalmas szeretettel szemléli romos jelenét, csodálja nagyszerű íróit, s próbálja megfejteni a minden isztambulira jellemző melankólia, a hüzün érzését, a saját lelkébe is mind mélyebbre hatol.

Miért érezte magát mindig idegennek a saját életében? Miért gondolta, hogy van benne egy másik világ, és létezik egy másik, igazibb Orhan? Miből fakadt a bűntudat érzése és az érzékenység, mely a művészi pályára vezette – anyja minden tiltakozása ellenére?

Pamuk Isztambulja a világirodalomban páratlan módon meséli el egy város és egy ember lelkének fájdalmasan szép összefonódását.

Kategória:

„E halódó kultúra, e bukott birodalom szomorúsága mégis mindenhol kézzelfogható volt. Mintha nem is a Nyugat felé törekvés és a modernizáció állt volna a háttérben, hanem hogy végre megszabadulhassanak egy összeomló birodalom lehangoló és fájdalmas emlékeket idéző maradványaitól, mintha egy váratlanul elhunyt szép szerető felkavaró emlékeit igyekeztek volna gyorsan elfeledni, és sietve kidobálták volna holmijait, ruháit, ékszereit, fényképeit. Ám mivel a régi helyén nem tudott egy hatalmas, erős, új világ épülni, sem nyugati, sem helyi, mindez csak arra volt jó, hogy a múlt lassan feledésbe merüljön: így falták föl a lángok a régi palotákat, így csökevényesedett és satnyult el a kultúra, így váltak a lakások egy már nem létező kultúra múzeumaivá.”

A szerző további könyvei

Pamuk, Orhan

A 2006-ban Nobel-díjjal kitüntetett, isztambuli születésű és ma is Isztambulban élő Orhan Pamuk (1952–) a kortárs török irodalom legismertebb, világszerte nagy népszerűségnek örvendő alakja. Eredetileg építészmérnöknek készült, de végül újságírás szakon szerzett diplomát 1977-ben. Műveit több mint 40 nyelvre fordították le, és regényeivel nemcsak hazájában, de több nyugat-európai országban – többek között Angliában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban – is jelentős irodalmi díjakat nyert el. 2017-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége és nagydíjasa volt. Pamukot, akit a The Guardian beválasztott a 21. század 21 legjelentősebb írója közé, az Egyesült Államokban is jól ismerik, a 2004-ben megjelent című regényét a The New York Times az év tíz legjobb könyve közé sorolta.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja