Tovább olvasom

Merle, Robert

Védett férfiak

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2018-11-28
Terjedelem: 520 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634797821
3 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Robert Merle antiutópiájában halálos, de kizárólag a nemzőképes férfiakat fenyegető járvány söpör végig a világon. A kór a legnagyobb pusztítást az Egyesült Államokban végzi, ahol hamarosan egy férfigyűlölő elnökasszony kerül hatalomra. A fegyveres női milicisták által őrzött “védett zónák” egyikében, Blueville-ben tudósok kis csoportja kutatja a betegség ellenszerét – ők a címben szereplő “védett férfiak”.
A kutatást irányító Dr. Martinelli, miután megtudja, hogy az egyik szomszédos laborban egészen más jellegű kutatások folynak, kockázatos játszmába kezd, amelynek tétjét kezdetben valójában fel sem tudja mérni. Helyzetét tovább nehezíti, hogy vele van a fia, a tizenegy éves Dave is, s emiatt Martinelli igencsak sebezhető.
A doktor – és általában a férfiak – szerencséjére nem minden nő osztja az elnökasszony radikális nézeteit, és az ellenállásnak Blueville-ben is van egy titkos sejtje.
A járvány radikálisan átalakítja a társadalmat, s különösképpen a család intézményét, hiszen a férfiak tömeges pusztulása miatt a monogámia immár szinte bűnné válik. Ez számos tragikomikus incidenshez vezet, melyeket Merle megértő humorral tár az olvasó elé.

Kategória:

„Amikor a járvány kezdte megtizedelni a Kongresszus politikai testületét, Sarah Bedford megszavaztatta a „Női póttagok törvényét”; így aztán minden képviselő és szenátor mellé egy-egy nőnemű póttagot kellett választani, aki elhalálozás esetén automatikusan átveszi az illető politikus helyét a képviselőházban, illetve a szenátusban. Sajnos a törvényhez maguk az érdekeltek egy kiegészítő cikkelyt fűztek, amely a nők megválasztását teljesen megfosztotta demokratikus jellegétől: biztosították maguknak azt a jogot, hogy ki-ki maga válassza ki női póttagját…”

A szerző további könyvei

Merle, Robert

Robert Merle (1908–2004) előbb filozófia, majd angol szakot végzett a Sorbonne-on. A II. világháború kitörése után összekötőként szolgált az angol expedíciós hadtestben, s Dunquerke-nél hadifogságba esett. Szabadulása után kezdte írni háborús tapasztalatait felidéző első regényét, a Két nap az életet, amellyel 1949-ben elnyerte a Goncourt-díjat. A háború a későbbiekben is Merle életművének legfőbb témája marad: Malevil című regénye az atomháborút túlélő embercsoportokról, az Állati elmék az idomított delfinek hadra fogásáról szól, legnagyobb írói vállalkozása, a tizenhárom kötetes Francia história sorozat pedig a XVI–XVII. századi francia vallásháborúk korának nagyszabású tablója.

Robert Merle világszerte az egyik legolvasottabb francia író, aki Magyarországon is immár fél évszázada töretlen népszerűségnek örvend.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja