Tovább olvasom

Smith, Zadie

Swing Time

Egymásnak születtünk
starsBetöltés...

 

Fordította: Dudik Annamária
Megjelenés dátuma: 2019-04-12
Terjedelem: 596 oldal

 

Méret: 121 x 183 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634791263
4 299 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Ötödik regényében, a Swing Time-ban Zadie Smith ismét „hazai pályán játszik”, hiszen a könyv két főhőse, a névtelen narrátor és gyermekkori barátnője, Tracey abban a nyugat-londoni városnegyedben, Willesdenben nő fel, ahol az írónő született. Az olvasók már ismerhetik ezt a kevert lakosságú külvárosi vidéket a szerző két másik, részben szintén a származásnak, a fekete rasszhoz való tartozásnak az ember egész életútját meghatározó voltáról szóló regényéből, a Fehér fogakból és az NW-ből.

A narrátor és Tracey egyaránt vegyes házasságból származó gyermek, ám Tracey családjában az anya, míg a narrátoréban az apa fehér. A két lány a helyi tánciskolában ismerkedik össze, s közös szenvedélyük szoros kapcsot teremt közöttük, ám útjaik hamarosan elválnak. A barátnőjénél tehetségesebb Tracey profi táncosként próbál karriert csinálni, míg a narrátor egy New Yorkban élő világsztár énekesnő (és táncos), Aimée személyi asszisztense lesz, és e minőségében – sok más feladata mellett – részt kell vennie az Aimée által egy kis gambiai faluban alapított iskola beindításának munkálataiban. A New York-i luxus után az afrikai szegénységgel és az ottani embereknek a legsötétebb kilátástalánságon is felülkerekedő életerejével szembesülő fiatal lány végül visszatér Londonba, ahol újra találkozik Tracey-vel…

Zadie Smith, aki fiatal éveiben maga is táncolt, sőt jazzénekesként is színpadra lépett, könyve főszereplőinek életét egy folyton változó ritmusú táncként ábrázolja. A regény lapjain felbukkanó legendás táncosok – Ginger Rogers, Fred Astaire, Bill „Bojangles” Robinson, Michael Jackson és Jeni LeGon –, akiknek videóit Tracey lépésről lépésre kielemzi, illetve a gambiai falu „névtelen” lányai és asszonyai, kiknek törzsi tánca annyira lenyűgözi a narrátort, mind részesei annak az ősidőkből eredő tradíciónak és hitnek, amely szerint a tánclépések varázserővel bírnak, s képesek megváltoztatni az ember sorsát.

Ez a könyv egyike az évtized 50 legemlékezetesebb világirodalmi megjelenéseinek – Könyves Magazin

Kategória:

„Nem foglalkoztam a táncos filmek nevetséges cselekményével: az operákkal vetekedő jövés-menéssel, a szerencse váltakozásával, a botrányhős és a szende lány találkozásával, a véletlenekkel, a trubadúrokkal, cselédekkel, lakájokkal. Számomra mindez csak körítés volt a tánchoz. A történettel fizettünk a ritmusért.”

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
Zadie Smith
Fehér fogak

5999 Ft 4799 Ft 20%


starsBetöltés...
Menekülés New Yorkból

3499 Ft 2799 Ft 20%


starsBetöltés...
Sugallatok

2499 Ft 1999 Ft 20%

Smith, Zadie

Az angol apától és jamaicai anyától 1975-ben Londonban született Zadie Smith, a kortárs brit irodalom egyik legsikeresebb, legolvasottabb (több mint 40 nyelven megjelenő) szerzője 25 éves volt első regénye, a Fehér fogak megjelenésekor. A könyv számtalan díjat nyert, s 2002-ben négyrészes tévésorozat is készült belőle. Miután befejezte tanulmányait a cambridge-i King’s College-ban, az írónő a Columbia Egyetemen, majd a New York-i Egyetemen kapott tanári állást. Zadie Smith férjével és két gyermekével jelenleg részben New York Cityben, részben Londonban él.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja